Directeur Daphne Kampman-Maas toont met het echtpaar Sluikhuis de nieuwe aanwinst.
Directeur Daphne Kampman-Maas toont met het echtpaar Sluikhuis de nieuwe aanwinst. (Foto: Voerman Museum Hattem)
Kunst & Cultuur

Geen heimwee dankzij Wim van Assen

Hattem - De nieuwe expositie 'Pittoresk Hattem' in het Voerman Museum Hattem toont Hattem zoals het is getekend en geschilderd door bekende kunstenaars door de eeuwen heen. Maar het museum is trots dat tijdens deze expositie ook een werk van Wim van Assen voor het eerst aan het publiek kan worden getoond, benadrukt directeur van het museum Daphne Kampman-Maas.

Het schilderij uit 1956 is een olieverf op paneel en toont een zicht op Hattem. Het is in het bezit van het museum gekomen dankzij een schenking. Het Voerman Museum Hattem is daar erg blij mee, want werken van Wim van Assen worden zelden aangetroffen buiten de collectie van de familie Van Assen.

Het Voerman Museum Hattem hield van november 2016 tot begin januari 2017 een speciale tentoonstelling rond Wim van Assen. Deze tentoonstelling werd bijzonder goed bezocht. Bezoekers beseften zeer goed dat dit een unieke kans was om van de werken van Van Assen te kunnen genieten.

En nu heeft het museum dus zelf een 'Wim van Assen' aan de collectie kunnen toevoegen, die tijdens de Pittoresk Hattem-expositie debuteert. Aan deze schenking is overigens een bijzonder verhaal verbonden. Het echtpaar Slijkhuis uit Cadier en Keer kwam in het bezit van het schilderij dankzij familie. Wim van Assen maakte het werk in 1956 ter gelegenheid van het huwelijk van het echtpaar Sluikhuis. Het pasgetrouwde stel ging van Hattem verhuizen naar Den Haag en de familie wilde eventueel heimwee van de twee naar het Veluwse stadje aan de IJssel verzachten. Daarom werd Wim van Assen gevraagd Hattem voor hen als kunstwerk te vereeuwigen.

Meer dan zestig jaar later besloot het echtpaar Slijkhuis het schilderij te schenken aan het Voerman Museum Hattem. Het werk van de Hattemse schilder in een Hattems museum, daar hoort het thuis. En bezochten ze in mei het museum om het werk langs te brengen. Het Voerman Museum Hattem heeft de schenking in dank aanvaard en heeft het schilderij van een lijst laten voorzien. Daar is het nu te zien tijdens de wisselexpositie en later krijgt het werk een plek in de zaal die aan Hattem en de geschiedenis van de stad is gewijd.

De wisselexpositie 'Pittoresk Hattem, getekend en geschilderd door bekende kunstenaars door de eeuwen heen' is tot en met 15 april 2019 in het Voerman Museum Hattem te bekijken.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.

Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97

www.voermanmuseumhattem.nl

Joop de Haan
Meer berichten