Lévi Weemoedt (midden) mag het eerste exemplaar van de debuutroman van Epenaar Robert Pierik (rechts) in ontvangst nemen.
Lévi Weemoedt (midden) mag het eerste exemplaar van de debuutroman van Epenaar Robert Pierik (rechts) in ontvangst nemen. (Foto: )

Lévi Weemoedt bij boekpresentatie Epenaar Robert Pierik

Epe - 'Snijgeil'. Dit is de ietwat rebelse naam van de debuutroman van Epenaar Robert Pierik. Pierik, in het dagelijkse leven chirurg in Zwolle en Apeldoorn (gespecialiseerd in slokdarm- en borstkanker), heeft er de afgelopen 10 jaar, weliswaar met de nodige tussenpozen, aan gewerkt.

(door Dennis Dekker)

Snijgeil vertelt het fictieve verhaal van Floris van der Heijde, de jonge, getalenteerde en gedoodverfde, flamboyante opvolger van professor Nuboer, hoofd van de afdeling neurochirurgie in Utrecht. Recent is daar een operatietechniek ontwikkeld om één van de agressiefste hersentumoren bij de mens met succes te kunnen genezen. De academische kliniek maakt hierdoor furore over de hele wereld. Wanneer Van der Heijde in een machtsstrijd met zijn hoogleraar verzeild raakt, beziet hij de afdeling steeds meer als een theater waarin hijzelf, tegen zijn wil, de absolute hoofdrol krijgt toebedeeld.

Robert Pierik: "Met dit verhaal over liefde, macht en zelfdestructie hoop ik een verrassende inkijk in de hedendaagse ziekenhuiswereld te geven." Uiteraard laat Pierik in het midden wat feit is en wat fictie. "De rebelse titel vat de inhoud van het boek gewoon goed samen. Het gaat over een chirurgische afdeling waar er ook amoureuze verwikkelingen plaatsvinden."

Onder grote belangstelling werd het eerste exemplaar van Snijgeil afgelopen zaterdag door Pierik aangeboden aan de welbekende schrijver/dichter Lévi Weemoedt. Dit gebeurde bij Intraverte aan de Le Chevalierlaan 19 in het Eper buurtschap Tongeren.

Pierik: "Lévi heeft mij gestimuleerd het boek te schrijven. Hij heeft feedback gegeven tijdens het schrijfproces. Daarbij is hij tevens mijn literaire held. Logisch dat het eerste boek aan hem is aangeboden." Ook bijzonder? Het boek werd letterlijk bezorgd door adelaar Harly. Voor fans van de Deventer voetbalclub Go Ahead Eagles is dat een zeer bekend mascotte van de club. Pierik over de link naar deze voetbalclub: "Eerder schreef ik het boek 'Proud to be an Eagle'. Dat boek gaat over de voetbalclub waar ik fan van ben en bestuurslid bij was."

Het boek Snijgeil is verkrijgbaar via de website 2010uitgevers.nl.

Dennis Dekker
Meer berichten