Henk Scheffer heeft de voorzittershamer van de VHD overgedragen aan Sylvy-Mea van Geffen.
Henk Scheffer heeft de voorzittershamer van de VHD overgedragen aan Sylvy-Mea van Geffen. (Foto: Jan Nitrauw )

Sylvy-Mae van Geffen neemt stokje bij Vrijwillige Hulpdienst Heerde over

Heerde - Sylvy-Mea van Geffen (29) heeft het stokje overgenomen bij de Vrijwillige Hulpdienst Heerde (VHD). Zij volgt Henk Scheffers (74) op als voorzitter van deze met zo'n 250 vrijwilligers voor de hele gemeente Heerde belangrijke organisatie. Sylvia-Mea staat meteen voor een forse klus: de gemeente wil de subsidie van 21.000 euro voor Tafeltje-Dek-Je afbouwen.

(door Jan Nitrauw)

Henk is na een kennismakingsperiode in 2007, ruim tien jaar voorzitter geweest. Hoogste tijd vindt Henk dat iemand anders het roer over neemt. "Het is een geweldige club met een prima organisatie. Als bestuur vergaderen we zo'n vijf keer per jaar. Het meeste werk wordt gedaan door de 21 coördinatoren van de verschillende onderdelen", legt Henk uit. Die na zijn aantreden, meteen het mes zette in de vergadercultuur. Van de maandelijkse, langdurige vergaderingen naar nu vijf geplande vergaderingen per jaar. "En dus sluiten we dan ook nog af met een gezellig samenzijn."

Het plaatsen van een advertentie voor een opvolger voor Henk, werkte perfect. "Onze voorkeur was een vrouw en het liefst jonger dan ik ben. En dat is helemaal gelukt", lacht Henk. Sylvy zag de advertentie net op het juiste moment. "Ik heb vroeger in Heerde gewoond en ben er vier jaar geleden teruggekeerd. Toen mijn dochter een half jaar was, had ik zin om naast mijn werk wat te gaan doen. En vanuit mijn opleiding, was dit een prima functie voor mij", vertelt de nieuwe voorzitter. Syvy-Mae volgde de master Bestuurskunde voor maatschappelijke organisaties. Het werd niet haar werk, ze is docente Engels op het Deltion College. De kennis die ze vanuit haar opleiding heeft, wil ze graag voor de VHD inzetten.

Vrijwilligers

Het eerste aandachtspunt is de werving van vrijwilligers, niet vreemd in een organisatie van dergelijke omvang in een vergrijzende samenleving. Dat kan heel concreet zijn zoals een opvolger voor de coördinator Tafeltje-Dek-Je in Wapenveld die hard nodig is. Maar vooral zal ze zich buigen over het peil houden en verjongen van het vrijwilligersbestand. "Onze vrijwilligers worden ouder, moeten soms noodgedwongen taken neerleggen of beperken".

Bezuinigingen

Daarbij wordt de bezuiniging van 21.000 euro op de maaltijdverstrekking die de gemeente wil doorvoeren, een heet hangijzer. "Mensen met alleen AOW of een klein pensioentje, gaan afhaken. Zij verliezen ook het contact met bezorgers die vaak als eerst problemen signaleren. We hebben het hier wel over een WMO-taak van de gemeente die je niet zo opzij kunt schuiven", is de insteek van de nieuwe voorzitter. Henk Scheffers stipt daarbij aan dat heet aantal hulpvragen voor vervoer, hulp, ondersteuning en oppas groeit, mede omdat de zorgzwaarte toeneemt. Kortom, Sylvy-Mae van Geffen wacht de uitdagende klus de VHD een andere tijd binnen te loodsen.

www.vhdheerde.nl

Jan Nitrauw
Meer berichten