Foto:

Sprinkler beveiligt Mölle van Bats

Veessen - De uit 1779 stammende Mölle van Bats aan de rand van de Hank en de haven van Veessen, is sinds kort modern beveiligd met een sprinklerinstallatie. Een beginnen brand kan daarmee van binnenuit geblust worden. Wethouder Yasemin Cegerek stelde met zichtbaar plezier de installatie in werking.

Vooraf gaf Rik Thybaut, voorzitter van het comité Mölle van Bats en bestuurslid van de stichting Molenbezit Heerde, een uitgebreide toelichting op de noodzaak om de Veesser molen op deze manier te beveiligen. "Nederland telt nog zo'n duizend molen en gemiddeld branden er per twee jaar drie molens af. Een molen heeft sowieso al heel brandbare materialen als hout en riet. Daarbij is de vorm van de molen een soort schoorsteen en dat geeft bij een brand een enorme trek", aldus Thybaut. Dat bleek wel bij de brand in de kerstnacht van 1980 toen molen de Vlijt in Wapenveld tot de grond toe afbrandde. Naast de trek is in de molen is er nog een probleem: door de rietlaag is een brand van buitenaf heel moeilijk te blussen.

Voor Veessen geldt dan ook nog dat de aanrijtijd En als brandweer een brandende molen binnengaan brengt te grote risico's met zich mee. Vandaar dat als er eenmaal brand is, een molen vrijwel altijd tot de grond toe afbrand. De oplossing is dan ook en sprinklerinstallatie waarbij een brand van binnenuit geblust kan worden. "Voor deze oplossing is in Veessen gekozen omdat de uit 1779 stammende molen een heel hoge monumentale waarde heeft. En niet alleen de molen. Samen met de molenaarswoning en de in 1888 gebouwde stoom van Jan, heeft het gehele molencomplex een hoge monumentale waarde", aldus Thybaut.

Vandaar dat de stichting Molenbezit gemeente Heerde, zich behoorlijk heeft ingespannen om de installatie die zo'n 50.000 euro kost, aan te leggen. Het gaat dan om een bediende installatie. Een aantal mensen uit de omgeving van de molen heeft zich bereid verklaard hier aan mee te werken. Zij krijgen een signaal bij een verdachte situatie. Als dan blijkt dat er brand is, alarmeren zij de brandweer en zetten de sprinkler in werking. Die pompt een grote hoeveelheid water in de molen en daarna is het aan de brandweer om de klus verder te klaren.

Wethouder Yasemin Cegerek was uitgenodigd om de sprinkler in werking te stellen en deed dat met veel plezier. Zij had grote waardering voor de stichting Molenbezit in haar uitoefening van de zorgplicht voor het prachtige Veesser monument. "De molen en het hele complex worden geweldig onderhouden, nu komt daar de sprinkler bij. Het geeft aan dat de stichting haar verantwoordelijkheid neemt", aldus wethouder Cegerek. Die vervolgens de installatie startte waarbij via de tuinslang een grote hoeveelheid water werd gegeven. Wethouder Cegerek nam vervolgens ruim de tijd voor een rondleiding met molenaar Gerrit Kouwenhoven waarbij ze niet bang uitgevallen bleek. Een klim in de wieken was voor haar een bijzondere ervaring.

Jan Nitrauw
Meer berichten