Foto: Simpel

Nieuwe toekomst voor jongerencentrum, maar d'Old Skoele was dè tent om te spelen

Hattem - "d'Olde Skoele was dè tent om te spelen voor de hele regio. Er was in het toenmalige jongerencentrum een eigen muziekcultuur waar we met Simpel graag waren. Veel bier drinken, rondhangen en kletsen, het was een uniek sfeertje". Dat zegt Jan Erik Barendsen als we hem vragen herinneringen op te halen aan d'Olde Skoele.

(door Jan Nitrauw)

Samen met zijn broer André en Sander Berkhout trad hij vanaf de start van de band Simpel in 1971 vaak op in d'Olde Skoele. Dat had vooral bekendheid als oefenruimte en podium voor muziek. In 1985 werd het pand overgedragen aan de stichting d'Olde Skoele die er tal van jeugdactiviteiten organiseerde. Het karakteristieke gebouw in Hattemerbroek wordt al jaren niet meer gebruikt en het kwam dit jaar weer in handen van de gemeente Hattem. Die zoekt er een nieuwe bestemming voor.

Dat zal zeker geen muziektempel meer worden zegt Jan Erik Barendsen. "Weet je, toen al was er natuurlijk sprake van geluidsoverlast door de muziek en door de buiten rondhangende en drinkende jongeren. Dat is in deze tijd ondenkbaar". Het trefpunt voor de jeugd in de jaren 70 is sinds kort weer in handen van de gemeente Hattem. Die wil het pand graag een nieuwe bestemming geven. Begin dit jaar deed het pand mee in de SteengoedBenutten Challenge van de provincie Gelderland maar werd niet genomineerd. Nu neemt de gemeente Hattem zelf het initiatief voor een herbestemming. Dinsdag 4 december was bezichtiging van het pand mogelijk voor mensen die ideeën hebben voor een herbestemming van het pand aan de Zuiderzeestraatweg 16.

Wethouder Auke Schipper is enthousiast over het pand: 'D' Olde Skoele is een prachtig stuk geschiedenis. Het pand is karakteristiek en de locatie goed bereikbaar, dus het biedt volop kansen voor ontwikkeling. We vinden het belangrijk dat een beeldbepalend monument als d' Olde Skoele behouden blijft voor Hattem en voor de buurt. 

Gemeentelijk monument

Het pand is in de afgelopen jaren in conditie sterk achteruit gegaan. Daarom is het niet mogelijk om alle delen van het pand te zien. Op sommige plekken is de vloer slecht en de zolder is niet begaanbaar. Toch konden bezoekers een goede indruk krijgen van de locatie en wat er aan het pand moet gebeuren. De gemeente was aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. Ook konden bezoekers een overzicht krijgen met criteria waaraan een initiatief moet voldoen. Het pand is bijvoorbeeld een gemeentelijk monument. Daarom moeten gebruik van en aanpassingen aan het gebouw aansluiten bij de monumentenstatus. Ook is de buurt een belangrijke factor: omwonenden mogen geen overlast ervaren. Die tijd is geweest....

Jan Nitrauw
Meer berichten