Vlammen vloeiden uit 'Pot Augustine'


Monica Hoff bewondert de 'Gemberpot met boeddhabeeldje' van Jan Voerman senior. (foto: Voerman Museum Hattem.)
Monica Hoff bewondert de 'Gemberpot met boeddhabeeldje' van Jan Voerman senior. (foto: Voerman Museum Hattem.) (Foto: )
Kunst & Cultuur

Vlammen vloeiden uit 'Pot Augustine'

Hattem - Jan Voerman heeft ruimschoots bewezen dat hij een zeer begaafd aquarellist was. In het Voerman Museum Hattem zijn daar voorbeelden van te vinden, zoals het Eper huisje dat hij rond 1890 schilderde. En natuurlijk was daar de pot die Augustine meebracht en die Voerman van een flinke dosis inspiratie voorzag, weet vrijwilliger Monica Hoff.

Augustine Obreen, zo luidt haar volledige naam, meldde zich rond 1888 bij Jan Voerman omdat ze les van hem wilde hebben. Ze was een vriendin van Anna Verkade, de vrouw die later Jan Voermans echtgenote zou worden.

Augustine wilde uitsluitend lessen in aquarelleren hebben en Voerman, die een goede leermeester voor haar wilde zijn, legde zichzelf met bijzondere toewijding op deze techniek toe. Augustine, een warm bewonderaarster van Voerman, probeerde dit werk bij bekenden aan te bieden, maar men had er geen oren naar. Een bijzondere gemberpot bracht hierin verandering.

Augustine had op een schuit een mooie gemberpot zien staan die door de schippersvrouw als sodapot werd gebruikt. Op aanraden van Voerman ging zij de vrouw vragen of ze de pot kon kopen en voor een gering bedrag kwam zij in het bezit van het begeerde voorwerp. Even later stond de pot in het atelier: 'Kleine blauwe vlammen vloeiden hier en daar zacht uit het glazuur, dat door het jarenlange inbijten van de soda…van een onwezenlijke schoonheid was geworden.' Jan en Augustine waren weg van de pot.

Jan Voerman zag in zijn verbeelding al een bos witte of roze rozen erin staan en hoe hij dat alles in waterverf zou kunnen schilderen. Augustine stond hem de pot af en deze 'pot Augustine' werd aanleiding tot een betere waardering van Voermans werk. Zo ontstond ook het werk 'Gemberpot met boeddhabeeldje', dat in het Voerman Museum Hattem kan worden bewonderd.

De periode van aquarellen schilderen, eindigde voor Jan Voerman rond 1904. De schilder zou daarna vooral bekendheid krijgen door zijn IJssellandschappen. Maar de voormalige gemberpot, die Augustine hem had geschonken, heeft altijd een ereplaats in zijn atelier gehouden. 'Augustine' was echter niet de enige gemberpot die Voerman gebruikte. Tussen 188 en 1904 ontstonden ook tal van bloemstillevens in kleinere Chinese potjes van een prachtig glanzend blauw, groen of blauwgroen.

Augustine verwief later zelf bekendheid als kunstenaar en kunstcriticus. Ze overleed op 1 januari 1953.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers. Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97. www.voermanmuseumhattem.nl

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden