Gemberpot met Boeddhabeeldje van Jan Voerman senior. (foto:  Voerman Museum Hattem)
Gemberpot met Boeddhabeeldje van Jan Voerman senior. (foto: Voerman Museum Hattem) (Foto: )
Kunst & Cultuur

Voerman Museum zoekt Voerman

Hattem - Het Voerman Museum Hattem opent in het najaar 2019 een nieuwe Voerman-tentoonstelling, met als (werk)titel 'In Vervoering van Voerman'.

Deze kunstenaar, die Hattem uitriep tot zijn paradijs en de stad alleen bij hoge uitzondering verliet, is nu het beroemdst vanwege zijn spectaculaire wolkenluchten boven de IJssel. De expositie wil echter meer bieden dan alleen de ongetemde Hollandse natuur. Voerman was immers ook verdienstelijk schilder van bloemen en stillevens, van het boerenleven te Kampen, de mensen in de Jordaan te Amsterdam of het leven te Antwerpen.

Het museum zoekt daarom naar werken uit met name zijn vroege periode, werken van voor 1900, waaruit zijn virtuositeit eveneens blijkt. Maar dat is niet alles: graag hoort het museum ook het verhaal bij het schilderij. Het Voerman Museum vraagt particulieren en eigenaren om contact op te nemen met de organisatoren. Omdat bij deze tentoonstelling een boek zal verschijnen, hopen we eveneens op veel beeldmateriaal in hoge kwaliteit.

Reacties bij voorkeur in eerste instantie per email met inbegrip van fotomateriaal en beknopt verhaal en/of de herkomst naar directeur Daphne Kampman-Maas, info@voermanmuseumhattem.nl of conservator Kristian Kreeft, conservator@voermanmuseumhattem.nl.

Joop de Haan
Meer berichten