Foto:
Kunst & Cultuur

Turflossers te groot om mee te sjouwen

Hattem - Voor de expositie 'Pittoresk Hattem' zijn werken vanuit heel Nederland naar Hattem overgebracht. Schilderijen en tekeningen die een plekje hebben gekregen in de speciale expositieruimte op de eerste verdieping van het museum. Maar voor 'Turflossers aan de Loswal te Hattem' van Cornelis Vreedenburgh (1880-1946) moest een andere plek worden gezocht, vertelt vrijwilliger Berry Hoksbergen.

Het was enkele dagen voor de opening van de nieuwe expositie dat 'Turflossers aan de Loswal te Hattem' in het museum langs werd gebracht. En het bleek met recht een werk van formaat. Natuurlijk waren de afmetingen van 2 meter bij 1,40 meter vooraf bekend, maar nu het schilderij in den lijve was gearriveerd, werd duidelijk hoe groot het eigenlijk was. Dit werk naar de eerste verdieping transporteren voor 'Pittoresk Hattem' was geen optie, met trap noch lift. Het was eenvoudigweg te groot. Maar wat nu?

De oplossing was gelukkig al snel gevonden. In de Zicht op Hattem-zaal op de begane grond van het museum kon een plek worden vrijgemaakt. In deze zaal, die gewijd aan kunstwerken over Hattem en aan de geschiedenis van de stad, hing het schilderij 'Zuidwal' van Franciscus Langeveld. Ook geen kleintje, maar dit werk kon wel veilig naar de eerste verdieping worden geloodsd, waar het uitstekend past in de 'Pittoresk Hattem'-collectie. En in de Zicht op Hattem-zaal kwam zo een wand vrij voor de 'Turflossers', zodat het werk nu in volle glorie voor het publiek te zien is.

'Turflossers aan de Loswal te Hattem' is een schilderij met heldere kleuren. Het geeft een pittoresk beeld van Hattem met turflossers aan het werk, terwijl de Dijkpoort op de achtergrond figureert. De in 1880 geboren Cornelis Vreedenburgh schilderde dit werk in 1914. Hij mag als een van de meest veelzijdige landschapschilders worden beschouwd. Bij Hattem schilderde hij grote rivierlandschappen, sterk van kleur, het accent leggend op de schilderachtigheid van het Hollandse land. Van 1913 tot 1918 woonde hij met zijn vrouw, Marie Schotel, in Hattem. Vreedenburgh maakte veel reizen, onder meer naar Zuid-Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië en Palestina. Op 66-jarige leeftijd overleed deze schilder, zijn veelzijdige en veelzeggende oeuvre nalatend.

'Pittoresk Hattem' is tot en met 15 april volgend jaar in het Voerman Museum Hattem te bekijken. Dat geldt eveneens voor de 'Turflossers' in de Zicht op Hattem-zaal.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers. Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97.

www.voermanmuseumhattem.nl

Joop de Haan
Meer berichten