Laura van Essen tussen enkele kinderen van het orkest dat ze startte in haar woonplaats Moyobamba in Peru. (foto: Miguel Sifuentes)
Laura van Essen tussen enkele kinderen van het orkest dat ze startte in haar woonplaats Moyobamba in Peru. (foto: Miguel Sifuentes) (Foto: )

Laura van Essen werkt en woont in Peru

Epe - Laura van Essen (29), ooit jarenlang woonachtig in Epe had een vrije geest die zich niet beperkte tot een baan of een huis dichtbij. Die zich niet liet leiden door geld. Die enkel iets goeds voor anderen wilde doen. Het buitenland: daar wilde ze die hulp bieden. Voor kortere periode, maar misschien ook wel veel langer. Inmiddels woont ze sinds 4 jaar in Peru. Deze dagen is ze even terug bij haar familie. Daar is ze om de feestdagen samen door te brengen. Ook vertelt ze ondergetekende graag nog even over de fantastische ontwikkeling die de stichting waar ze werkzaam is, doormaakt.

(door Dennis Dekker)

Tijdens haar studie verpleegkunde wilde Laura de afstudeerstage erg graag in het buitenland doorbrengen. Malawi, dat moest het land worden. Maar door een speling van het lot, ging die reis niet door. Het werd de piepkleine stichting San Lucas in Moyobamba, Peru. Vanaf het eerste moment, voelde ze zich thuis.

Meerdere malen ging de Epese terug. Ook tijdens haar masteropleiding Gezondheidswetenschappen bezocht ze de stichting meerdere keren. Om er uiteindelijk te gaan wonen. Inmiddels vond ze er twee liefdes: haar man Roberto én het werk dat ze voor de stichting doet. Was dat eerst nog 'mensen en kinderen helpen en hen een hoopvolle toekomst geven', inmiddels zijn de doelen nog concreter. De stichting zorgt er namelijk voor dat kinderen met een schisis (lip/gehemelte-spleet, ook wel hazenlip genoemd) geopereerd worden en vervolgens verdere begeleiding krijgen. Gratis. "Door financiering (zie www.sanlucasnederland.nl hoe je ook mee kunt helpen, red.) proberen wij deze kinderen weer een toekomst te geven."

Jaar na jaar wordt dat project uitgebreider. Vanuit Epe is er veel financiële steun door kerken, bedrijven en particulieren. "Ook in Peru wordt steeds meer zichtbaar wat we doen. Inmiddels werkt één van de beste chirurgen van Zuid-Amerika mee. Jaarlijks opereert hij zo'n veertig kinderen voor ons." Naast die operatie van de schisis, wordt er bij Lan Lucas veel meer gedaan in het natraject. "We bieden logopedie aan en we ontplooien andere initiatieven waardoor de kinderen veel vrolijker in het leven staan." Eén speciaal traject? De muziek. Laura speelde 'een beetje' gitaar en viool. En wilde de kinderen muziekles geven en hen positieve afleiding bieden.

Toen ze gevraagd werd om ook blokfluitles te gaan geven, bleek dat een keerpunt van haar werk te zijn. "Een blokfluit spelen, lijkt voor kinderen met een schisis veel voordelen te bieden na een operatie. De spieren van de lippen worden geweldig getraind." Diverse onderzoekers (internationaal) toonden interesse naar deze methode om om te gaan met het herstel na een schisis-operatie. Maar inmiddels zijn dwarsfluit, altviool en cello er als instrumenten ook bijgekomen en is er door de stichting zelfs een orkest gestart waarmee ze op veel plekken concerten geven. Hierdoor kwam het werk van de stichting zelfs op de Peruaanse televisie. "Ik vind het prachtig om even terug te zijn in Epe. Maar San Lucas zit in mijn hart."

Dennis Dekker
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden