Minister Melanie Schultz opende in februari vorig jaar de hoogwatergeul, nu is er de nominatie voor de Nederlandse Bouwprijs.
Minister Melanie Schultz opende in februari vorig jaar de hoogwatergeul, nu is er de nominatie voor de Nederlandse Bouwprijs. (Foto: Jan Nitrauw )

Weer nominatie voor hoogwatergeul, dit keer de Nederlandse Bouwprijs

Veessen / Wapenveld -  "Een prachtig staaltje Hollandse Delta met veiligheid binnen een integrale gebiedsaanpak". Dat zegt de jury voor de Nederlands Bouwprijs 2019 bij de nominatie van de hoogwatergeul Veessen/Wapenveld voor deze prijs in de categorie Civiele Kunstwerken. De winnaar wordt op 4 februari bekend gemaakt.

(door Jan Nitrauw)

Het is alweer de vierde nominatie voor een prijs. Het project hoogwatergeul won eerder de Projectpluim 2016 en de Betonprijs 2017 en werd ook genomineerd voor de Infra Tech Innovatieprijs 2017. Nu is dus uit vele tientallen inzendingen de nominatie binnen gehaald voor de Nederlandse Bouwprijs. Deze wordt eens in de twee jaar uitgereikt. Volgens de jury is het project waar vijf jaar aan is gewerkt en dat ruim 180 miljoen euro heeft gekost, een enorme ingreep in het landschap maar oogt het heel bescheiden. De jury is van mening dat hier sprake is van een prachtig staaltje Hollandse Delta met veiligheid binnen een integrale gebiedsaanpak. "Hier komt alles samen: klimaatadaptatie, natuurwaarde, verbeterde omstandigheden voor de boeren én een belevingswaarde door nieuwe recreatiemogelijkheden toe te voegen", aldus het rapport. Volgens de jury is dit het resultaat wanneer een interdisciplinair team van architecten, landschapsarchitecten en ingenieurs gaan samenwerken; een oplossing die doet waarvoor het ontworpen is - hoogwater beheersen - maar die ook mooi opgaat in de omgeving. "Hier geldt 1+1=3; iedere betrokkene in de omgeving gaat erop vooruit", aldus de jury.

Innovatief

De jury onder leiding van Louise Vet, directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie en hoogleraar Evolutionaire Ecologie aan de Universiteit van Wageningen, heeft gekeken naar hoe innovatief, verrassend en grensverleggend projecten zijn. De omschrijving van de inzending is dat tussen Veessen en Wapenveld is in het kader van Ruimte voor de Rivier een hoogwatergeul is gerealiseerd. "Het is binnen dit programma een van de grootste, meest effectieve projecten en wordt door de pers al getypeerd als een nieuw 'Deltawerk'. In plaats van het water binnen de bestaande dijken te houden geeft de geul bij extreem hoogwater ruimte aan de IJssel. Door het openen van de geïntegreerde kleppen ontstaat er een by-pass die zorgt voor een verlaging van de waterstand tot ver stroomopwaarts". Voor de jury is het ook uitermate belangrijk dat een project bijdraagt aan het behalen van maatschappelijke doelstellingen.

De inzending is gedaan door de partijen die hebben meegewerkt. Dat zijn onder andere Boskalis, Rijkswaterstaat, Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten, Waterschap Vallei en Veluwe en Witteveen en Bos. Zij stellen dat de hoogwatergeul een van de grootste en meest effectieve projecten binnen het programma Ruimte voor de Rivier is. De winnaar wordt op 4 februari bekend gemaakt tijden de Bouwbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht.

Jan Nitrauw
Meer berichten