Jan Haverkort: ooit de initiatiefnemer van het Eper Nieuwjaarsconcert dat dit jaar op 19 januari plaatsvindt. (foto: Dennis Dekker)
Jan Haverkort: ooit de initiatiefnemer van het Eper Nieuwjaarsconcert dat dit jaar op 19 januari plaatsvindt. (foto: Dennis Dekker) (Foto: )

Nieuwjaarsconcert en YGT aanstaande

Epe - Rotary Epe en Inner Wheel Epe zijn al twee decennia de organisatoren van het Nieuwjaarsconcert (dit keer op zaterdag 19 januari) in de Grote Kerk in Epe. Het concert van het Haydn Jeugd Strijkorkest (HJSO) is elke keer weer verbluffend mooi en de Grote Kerk in Epe is prachtig versierd. Dit evenement (tegenwoordig zelfs een matineevoorstelling én een avondeditie) waarbij door de kaartverkoop geld ingezameld wordt voor een goed doel, is steevast een groot succes te noemen. De bedenker van dit evenement is Jan Haverkort uit Epe. Hij vertelt: "Het Nieuwjaarsconcert Epe staat in het teken van een goed doel. Maar daarbij is de muziek prachtig én is het een goed netwerkevent."

(door Dennis Dekker)

Jaren geleden was Haverkort districtsdirecteur bij de ABN-Amro. "Ik woonde toen in Leeuwarden. Als bankdirecteur wilde ik een nieuwjaarsreceptie organiseren en heb Het Frysk Jeugdorkest gevraagd om op te treden. Naast ondernemers en relaties van de bank werden ook vele andere partijen uitgenodigd. Het belang van dit nieuwjaarsconcert was dus veel groter. Het tweede jaar werden er vanwege de gigantische belangstelling zelfs meteen twee avonden gehouden. Nog altijd is dit voor velen in Leeuwarden dé nieuwjaarsreceptie van de stad."

Toen Haverkort in Epe kwam wonen, werd hij lid van de Rotary Epe. "Daar is men ook continu op zoek naar initiatieven die enerzijds een goed doel centraal stellen, maar anderzijds verbinden en kennis uitdragen. Ik vond dat er in de Grote Kerk in Epe ook wel een nieuwjaarsconcert gehouden kon worden." Het evenement moest ook in Epe klasse uitstralen. Zowel qua muziek ('de toenmalige dirigent van het HJSO is benaderd'), maar ook qua aankleding en hapjes en drankjes.

"Aanwezigen moet het gevoel hebben: daar wil ik graag bij horen. Eigenlijk heb ik het initiatief vanuit Leeuwarden gekopieerd. Ook in Epe bleek het te werken." Het nieuwjaarsconcert werd het eerste jaar georganiseerd door drie partijen. Naast Rotary Epe, deden ook Inner Wheel Epe en de Soroptimist Club Epe-Hattem mee. "Tegenwoordig doen de Rotary en Inner Wheel het samen. Dit gebeurt onder andere met hulp van talloze vrijwilligers en geldschieters zoals hoofdsponsor Rabobank Noord Veluwe en Fleur-Inn is ieder jaar erg druk om de kerk te versieren." Het goede doel voor dit jaar? In samenspraak met de gemeente Epe wordt er geld ingezameld voor een mooi ontworpen bank op het Horecaplein. "Daarnaast wordt een deel van het sponsorgeld gebruikt om kerstpakketten te maken voor families in Epe die minder te besteden hebben."

Omdat voorbereidingen (podium, geluid en aankleding) veel tijd, energie en geld kosten, bedachten de twee serviceclubs tien jaar geleden nog een extra evenement voor de vrijdagavond. De talentenwedstrijd You've Got Talent (YGT) was geboren. Deze is uitgegroeid tot een begrip in de regio. "Een geweldige avond voor jonge zangers, zangeressen en musici! Enkele finalisten zijn zelfs tijdens het Nieuwjaarsconcert te horen."

Dennis Dekker
Meer berichten