Kerksteeg bekoorde 'meesterschilder'


Foto:
Kunst & Cultuur

Kerksteeg bekoorde 'meesterschilder'

Hattem - De expositie 'Pittoresk Hattem' in het Voerman Museum Hattem geeft een prachtig beeld van hoe kunstenaars door de eeuwen heen tegen de stad aankeken. Neem nou 'Gezicht in de Kerksteeg te Hattem' van Cornelis Springer. Het is een van de topstukken van de 'Pittoresk Hattem'-collectie, verzekert Allard van der Meer, penningmeester van het Voerman Museum Hattem.

Cornelis Springer werd in 1817 geboren in Amsterdam, als zoon van een timmerman en aannemer publieke bouwkundige werken in de hoofdstad. Hoewel hij eerst de opleiding moest volgen voor huisschilder, lag zijn hart al lang in het tekenen en schilderen. En zo begon hij in 1827, op tienjarige leeftijd, als leerling aan de Academie van Beeldende Kunsten. Daarna kreeg hij lessen van Van der Stok, H.G. ten Cate en van de stadsgezichtenschilder Kaspar Karssen in de periode 1835-1838. Springer zou geheel zijn eigen weg gaan en behoorde al spoedig tot de meest gewaardeerde stadsgezichtenschilders van zijn tijd.

Zijn schilderijen zijn een weerspiegeling van zijn persoonlijke visie op een door hem uitgebeeld stadsgedeelte. Uitgaande van de realiteit schiep hij een geromantiseerde wereld, waarin hij de bestaande architectuur en de werking van het licht zo nodig verfraaide. De mensen die hij in zo'n werk schilderde zijn onderdeel van het stadsgezicht.

Springer heeft omstreeks de jaren 60 van de negentiende eeuw stadsgezichten geschilderd van de oude stadjes langs de IJssel. Als romanticus moet hij getroffen zijn geweest door deze eeuwenoude stadjes met hun nauwe straatjes en door de historische gebouwen waar de sfeer van het verleden bewaard gebleven was. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een steeg als de Kerksteeg hem bijzonder bekoorde. Springer schilderde dit werk in 1862 en ook hier is het duidelijk dat het hem niet ging om het vastleggen van de feitelijke situatie, maar om het oproepen van een aandoenlijke stemming en sfeer, hier door middel van de schoonheid van de oude bouwkunst. Het werk is voor 'Pittoresk Hattem' in bruikleen gegeven door het Museum Arnhem.

Springer mag beschouwd worden als een meesterschilder van het stadsgezicht. Het Voerman Museum Hattem is daarom zeer verheugd dat het 'Gezicht in de Kerksteeg te Hattem' aan de collectie van 'Pittoresk Hattem' heeft kunnen toevoegen. 'Pittoresk Hattem' is tot en met 15 april volgend jaar in het Voerman Museum Hattem te bewonderen.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers. Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97.

www.voermanmuseumhattem.nl

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden