Auteur Bertina Mulder wordt in het Kulturhus EGW in Epe geïnterviewd door Ton van der Schouw.
Auteur Bertina Mulder wordt in het Kulturhus EGW in Epe geïnterviewd door Ton van der Schouw. (Foto: )

Auteur Bertina Mulder te gast bij Kulturhus EGW in Epe

Epe - Auteur Bertina Mulder was zondag  gast bij het Kulturhus EGW te Epe. Ton van der Schouw, journalist en tevens lid van de programmaraad, interviewde Bertina over haar roman 'Wisselwerking' en haar thriller 'De rode magneet'. Ook kwam haar schrijfproces aan de orde.

De schrijfster vertelde onder andere over de interessante ontmoetingen die zij had met Mars-experts in het kader van haar research voor De rode magneet, een spannend verhaal dat zich afspeelt tijdens de eerste bemande missie naar Mars. Bertina: "Ik ben er inmiddels van overtuigd dat er binnen afzienbare tijd mensen naar Mars zullen vertrekken om zich daar te vestigen. SpaceX van Elon Musk richt zich op 2024, al beweren sommigen dat wel heel ambitieus is. Maar Musk heeft wel meer voor elkaar gekregen waar anderen aan twijfelden. ESA en NASA hebben het over het jaar 2031 of 2033. Hoe dan ook, over de hele wereld zijn er landen en particuliere organisaties bezig met de voorbereidingen. Dat doen zij niet voor niets, ze voelen zich enorm aangetrokken door die 'rode magneet' aan de hemel. En nee, ik voel me niet geroepen om daar ook naartoe te gaan. Het is er ijskoud, er is veel straling en je kunt niet zomaar terug naar onze thuisplaneet. Ook kun je niet zonder life support naar buiten, want de atmosfeer is dodelijk. Maar er zijn genoeg anderen die graag willen."

Bertina legde tijdens het interview ook uit hoe haar naam, na een reactie op een tweet van NASA, op een microchip werd gezet en in een heuse Marslander werd geplaatst. Deze is op 5 mei 2018 in een raket gelanceerd richting Mars. Na een spannende eindfase kwam de lander op 26 november 2018 heelhuids op Mars terecht. Op het scherm toonde zij de foto die de lander van de microchip had gemaakt.

Dat Bertina's naam onderweg was naar Mars werd de afgelopen tijd opgepakt door diverse landelijke en regionale media. Ze werd uitgenodigd voor het tv-programma 'Tijd voor Max' en mocht hierover vertellen in de radioprogramma's van onder andere Ruud de Wild, Omroep Gelderland en Omroep Oost. Ook dagbladen De Stentor en De Telegraaf besteedden hier aandacht aan.
Na de pauze was er ruimte voor vragen uit het publiek en konden de aanwezigen discussiëren over de ethische aspecten van een kolonie op Mars.
Meer informatie over Bertina Mulder en haar boeken staat op haar website www.bertinamulder.nl.

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden