Foto:
Kunst & Cultuur

Elk jaar weer een nieuwe kalender

Hattem - De naam Jan Voerman junior is voor de meeste mensen onlosmakelijk verbonden met zijn werk voor de Verkade-albums. Maar we mogen niet vergeten dat ook zijn andere werk zeer de moeite waard is, zoals de afbeeldingen die hij maakte voor diverse kalenders, merkt vrijwilliger Ron Maat van het Voerman Museum Hattem op.

De eerste keer dat Jan zich op het maken van een kalender toelegde, was in 1902. Hij tekende toen een kalender als verjaardagscadeau voor zijn grootvader Verkade. Jan Voerman junior was toen pas een jaar of twaalf. Nadat hij vanaf de leeftijd van zestien jaar tekeningen maakte voor de stroom Verkade-albums die vanaf 1906 het licht zag, kwam Jan ook weer in beeld voor het tekenen en schilderen van kalenderplaten. Zo kreeg hij in 1911 een opdracht van uitgeverij Elsevier om een kalender te maken en Jan haalde hiervoor zijn inspiratie uit de plantenwereld.

Vanaf 1924 verscheen er jaarlijks een kalender van zijn hand. Deze kalenders gaf hij vaak uit in eigen beheer. Maar ook maakte hij kalenders voor de Bondsspaarbank. Voor de Stichting Spaarproganda was hij van 1952 tot en met 1965 in de weer. Drie jaren slechts sloeg hij over: in 1954, 1963 en 1964. Voor de afbeeldingen in deze kalenders werden olieverfschilderijen gebruikt, die Jan speciaal daarvoor gemaakt had.

Jan Voerman junior en zijn vrouw Hetty Mansholt, met wie hij in 1923 was getrouwd, lieten in 1932 een huis in Blaricum bouwen. Daar maakte bij veel van zijn kalenderillustraties, maar ook tekende en schilderde hij voor exportcatologi voor bloembollen. Voor zijn kalenderwerk maakte hij overigens ook veelvuldig gebruik van de grafische techniek lithografie.

De onderwerpen die Jan voor zijn kalenderafbeeldingen gebruikte vond hij altijd weer in de natuur. Bloemen, paddestoelen, vogels, vissen en kleine in het wild levende dieren. Het Voerman Museum Hattem heeft in de Jan Voerman junior-zaal vier werken bij elkaar gebracht die Jan ooit voor de kalenderplaten heeft geschilderd, een prachtig voorbeeld. Het vierluik toont schilderijtjes met een kleurrijk heideveld, een imker aan het werk, een vogel op het nest en een eekhoorn op een tak, knabbelend aan een nootje. Alle vier werken zijn met groot oog voor detail geschilderd. Maar we hadden van Jan Voerman junior natuurlijk ook niet anders verwacht.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers. Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97

www.voermanmuseumhattem.nl

Joop de Haan
Meer berichten