Foto:

Grip op de Knip Heerde: Maatjes voor omgaan met schulden

Heerde - Stichting Grip op de Knip Heerde en SchuldHulpMaatje Oldebroek en helpen inwoners van de gemeenten Heerde en Oldebroek om schulden te voorkomen of op te lossen. Zij roepen mensen om om maatje te worden. Als maatje help je mensen met het omgaan van armoede en schulden.

Mensen die leven in armoede met schulden, staan vaak onder hoge druk en hebben last van verhoogde stress. Dat zorgt er voor dat mensen zich slecht kunnen concentreren, minder goed kunnen plannen, moeilijk controle hebben over hun emoties en minder flexibel zijn. En dat zijn nou net functies die nodig zijn om uit een situatie van schulden en armoede te komen.

Het is dus niet voldoende om als gemeenten alleen in te zetten op meer werk en het vergroten van de financiële vaardigheden. Denk alleen maar aan alle formulieren die voor de gemeente en andere instanties moeten worden ingevuld. Daar is juist concentratie en overzicht bij nodig. Die druk van het niet kunnen doen wat de maatschappij vraagt, maakt het bijna onmogelijk voor mensen in armoede met schulden om op een goede manier te handelen, hoe nadelig dit voor hun situatie ook is.

Op een lezing in Leeuwarden vertelde een psychologe, dat zij zelf vroeger een schuldenproblematiek heeft gehad en daardoor jaren in armoede heeft geleefd. Ze zei zij in die tijd haar vakantiegeld besteedde aan het bestellen van pizza's. Dat gaf haar het gevoel erbij te horen, want ander mensen bestelden ook pizza's. De anekdote laat zien laat wel zien dat armoede en (complexe) schulden in alle lagen van de bevolking voorkomen, en dat het tot irrationeel gedrag kan leiden.

Armoede in combinatie met schulden doet meer met mensen dan zijn zelf vaak in de gaten hebben. Daarom is het goed om een maatje te hebben met wie daar over gepraat kan worden. Het helpt de gedachten te ordenen en helpt te bepalen wat er uiteindelijk moet gebeuren.

Wie het maatje krijgt, blijft zelf de regie behouden. Maar een maatje biedt de nodige ondersteuning en begeleiding.

Joop de Haan
Meer berichten