Jacqueline Koops ondertekend het proces verbaal van haar benoeming onder toeziend oog van Jan Markink.
Jacqueline Koops ondertekend het proces verbaal van haar benoeming onder toeziend oog van Jan Markink. (Foto: Gemeente Heerde )

Burgemeester Koops staat te popelen

Heerde - "Ik sta te popelen om aan de slag te gaan in deze mooie gemeente. Kom maar op met uw ideeën". Dat zie de Jacqueline Koops-Scheele, de nieuwe burgemeester van de gemeente Heerde bij haar installatie als burgermoeder in De Heerd. Om er aan toe te voegen: "Ik ben voortvarend, u bent gewaarschuwd".

(door Jan Nitrauw)

Van die voortvarend heeft ze meteen maar blijk gegeven. Meteen nadat haar kandidatuur op 10 december bekend werd, maakte ze werk van haar verhuizing naar de gemeente Heerde. Inmiddels heeft ze zich al met haar kinderen Jesse en Emmelie vanuit Amstelveen gevestigd in Heerde. Dit in alle vertrouwen dat Koning Willem Alexander haar benoeming ook daadwerkelijk zou bekrachtigen. En dat is tot tevredenheid van alle betrokkenen ook gebeurd zo bleek op de bijzondere raadsvergadering in De Heerd.

Honderden gasten waren aanwezig toen Jacqueline Koops de theaterzaal binnenstapte. Met als bijzondere gasten minister Arie Slob en Tweede Kamerlid Eppo Bruins die de installatie van hun partijgenote bijwoonden. Onder de gasten ook de oud-burgemeester Jan Eise de Boer, Willem Hoornstra, Inez PIjnenburg en Fred de Graaf. Loco-commissaris Jan Markink beet het spits af in de toespraken die volgden. Hij verwees met name naar het functieprofiel dat de gemeenteraad had opgesteld. "Heerde zocht een boegbeeld die een bruggenbouwer en verbinder met als taken de inwoners te stimuleren en de bestuurskracht te versterken. Die hebben ze in u gevonden", aldus Jan Markink. Waarna Jacqueline Koops-Scheele de eed aflegde en haar benoeming ondertekende.

Loco-burgemeester Wolbert Meijer constateerde: "Je hebt er zin in" wat door een breed lachende Jacqueline Koops werd beaamd. Volgens Meijer getuigd haar snelle verhuizing naar Heerde van daadkracht en dat doorpakken past volgens hem uitstekend bij haar nieuwe gemeente. De plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad Ben van der Linde was het in de vele reacties opgevallen dat de benoeming haar van harte was gegund. "Daarbij is uw enthousiasme nu al hartverwarmend", aldus van der Linde.

"Het is voor mij een hele grote eer om burgemeester te zijn van zo'n mooie gemeente. Het voelt vertrouwd, ik voel me nu al thuis en voel mij enorm gezegend. Een droom komt uit", waren de woorden waarmee de nieuwe burgemeester de zaal toesprak. Zij had meteen de geschiedenis bestudeerd en wist dat haar 16 burgemeester voorgegaan waren. "En voor een vrouw als burgemeester heeft Inez Pijnenburg het pad al voor mij geëffend. Maar ik ben wel de eerste ChristenUnie burgemeester", wist ze te melden. Burgemeester Koops wist meteen de zaal aan zich te binden met de opmerking over de perikelen rond vliegveld Lelystad: Om ook op te merken dat ze helemaal kan vinden in de Wapenveldse slogan: "Wij wonen waar anderen op vakantie gaan. Want wat is hier mooi!".

Jan Nitrauw
Meer berichten