De allerlaatste repetitie van de Eper Bloas Kapel (EBK). Het einde van een tijdperk.
De allerlaatste repetitie van de Eper Bloas Kapel (EBK). Het einde van een tijdperk. (Foto: Dennis Dekker.)

Eper Bloas Kapel blaast laatste adem uit

Epe - De Eper Bloas Kapel (EBK) van de Koninklijke Muziekvereniging Harmonie Epe is gestopt. Deze bijzondere afdeling die Egerländer en Böhmische blaasmuziek speelt, kreeg de afgelopen tijd te maken met een schrijnend ledentekort. Afgelopen zondag gaf de kapel het allerlaatste optreden. Tijdens de generale repetitie daaraan voorafgaand is er een verslaggever van Veluws Nieuws aangehaakt om nog één keer op een rij te zetten hoe bijzonder de EBK nu eigenlijk was. De leden Evert Gorselink (77) en Evert Stokkink (73) vertellen over al het moois dat ze de afgelopen decennia meegemaakt hebben.

(door Dennis Dekker)

"Nee, het moet absoluut geen verdrietig verhaal worden. Het kon gewoon niet anders meer", begint Gorselink realistisch te vertellen. Al is zijn gesprekspartner zichtbaar aangedaan. "Het is écht mijn alles. Ik speelde enkel in de EBK, niet in het orkest. Ik vind de muziek geweldig, ik vind het spelen van die muziek geweldig", vertelt de baritonsaxofonist met betraande ogen.

Bij altsaxofonist Gorselink ligt dat toch wel ietwat anders. Dit omdat hij wel bij de Harmonie speelt. "Ik vind dat ook mooi om te doen. Al kan ik vanwege mijn ziekte niet meer hele concerten volhouden." Te weinig jonge aanwas. Dat is feitelijk de daadwerkelijke reden dat het nu toch echt klaar is met de EBK. "Soms hadden we zo weinig personen over dat we alle partijen niet meer goed konden spelen. Inlenen van andere verenigingen was dan de enige oplossing."

In zo'n geval gaat de charme van de repetitie of van een uitvoering natuurlijk gauw verloren.

Het geheel stond sinds 2007 onder leiding van dirigent/ trompettist Rudolf Weges. De EBK, ooit ontstaan als Boerenkapel, is in haar bijna 40-jarig bestaan uitgegroeid tot orkest dat vele (internationale) concoursen bezocht en zelfs prijzen in ontvangst mocht nemen. "In 2005 zijn we Nederlands kampioen geworden in de zogenaamde Heuvelklasse. In 1999 hebben we meegedaan aan een concours in Tsjechië." Het zijn de vele herinneringen die er voor zorgen dat de heren af en toe ook stilvallen. "We hebben samen ook zo veel samen meegemaakt."

Door gebruik van dikke plakboeken met knipsels, halen ze talloze anekdotes van stal. Stokkink, ook één van de initiators van het Eper Kapellenfestival, vertelt dat de EBK daar ook altijd graag speelde. "Je zag, mede door de vrolijke polka's en walsen, dat het publiek altijd van ons genoot. En wij als spelers genoten misschien nog wel veel meer. We vinden het erg jammer dat we het jubileum van 40 jaar net niet gehaald hebben."

Zondag blies de Eper Bloas Kapel haar spreekwoordelijke laatste adem uit. Het allerlaatste nummer tijdens dit afscheidsconcert in de Middenstip in Epe was een compositie van Ernst Mosch. Die heette treffend en toch ook ietwat hoopvol 'Bis Bald auf Wiederseh'n'...

Dennis Dekker
Meer berichten