Foto:

Eper Filmliga in 40 jaar van gammel scherm naar profi beamer

Epe - Diverse te verwisselen 16 mm filmrollen van zo'n 30 centimeter doorsnede. Een ratelende projector. Een andere zaal in de Eper Gemeentewoning. Ooit, net na de oprichting van de Eper Filmliga was er heel veel anders dan nu. Toch zijn er diverse aspecten ook hetzelfde gebleven. Het grote scherm waarop de film vertoond wordt bijvoorbeeld. Of de kwaliteit van de geluidsinstallatie. En natuurlijk de keuze voor de film. Die kan zich immer meten met de goed beoordeelde filmhuisfilms die elders in den lande vertoond worden.

(door Dennis Dekker)

Nog altijd komen er dus een hoop liefhebbers naar de films die de Eper Filmliga in Kulturhus EGW vertoond. Bep Dijkman, Hanneke Postma en Ruud Heij, drie enthousiaste bestuursleden, vertellen over hun liefde voor films in het algemeen en deze mooie tak van vrijwilligerswerk in het bijzonder. "Want uiteindelijk doen we het natuurlijk voor de Eper gemeenschap."

De bezoekers zijn veelal serieuze filmliefhebbers uit de regio, weet het stel. Eens per twee weken stroomt de EGW vol met fanatieke Filmliga-fans. Het zijn mensen die een film graag op een groot scherm willen zien, mensen die bijna letterlijk in de film opgenomen willen worden. Personen ook, die deze manier van film kijken verkiezen boven het gemakkelijke binge-watchen waarmee Netflix of Videoland vele anderen verwennen. Het trio: "Ons publiek vindt het leuk om samen te komen met anderen filmliefhebbers. Om na afloop na te praten over hetgeen ze gezien hebben."

De Filmliga (tegenwoordig onderdeel van Cultuurplein Noord Veluwe) bestaat binnenkort 40 jaar. In vier decennia is er veel veranderd. Die eerder genoemde filmrollen werden videobanden en uiteindelijk dvd's. Het losse, gammele scherm dat ooit handmatig in de zaal opgezet moest worden, verhuisde later naar een vaste plek in het plafond en communiceert inmiddels vanaf het EGW-podium met een geavanceerde beamer.

"Och, als we nog terugdenken aan die eerste jaren. Soms was de film ergens gebroken. Dan moesten we die las ter plekke repareren. Dat zorgde wel eens voor stress. In de tijd van de video kon het zijn dat die band versleten was, zodat de film niet goed weergegeven werd." Inmiddels wordt de vertoonde dvd steevast nieuw aangeschaft. "Extra leuk? De vertoonde film wordt na afloop verkocht voor 5 euro aan één van de bezoekers."

Via een nieuwsbrief (aanmelden via filmliga@cultuurpleinnoordveluwe.nl) worden liefhebbers op de hoogte gehouden welke film er draait. Zo'n tachtig personen hebben zich daarnaast aangemeld als donateur.

"Op 8 maart geven we onze jubileumvoorstelling. We hebben gekozen voor een populaire, bekende film: de western Once Upon a Time in the West. Ruim 40 jaar oud, maar nog steeds geweldig. Net als de Eper Filmliga."

Dennis Dekker
Meer berichten