Volgens wethouder Jan Berkhoff (l) is het 'millimeteren' in de natuur om de plannen in te passen.
Volgens wethouder Jan Berkhoff (l) is het 'millimeteren' in de natuur om de plannen in te passen. (Foto: )

'Millimeteren' op de Renderklippen

Heerde / Epe - "Het is buitengewoon ingewikkeld om de provincie Gelderland tevreden te stellen. Het is echt 'millimeteren' in het natuurgebied vanwege de normen die gelden voor een Natura 2000 gebied." Dat zei wethouder Jan Berkhoff die daarbij de mededeling deed dat 'een dezer dagen een nieuwe tekening van het gebied valt te verwachten'.

(door Jan Nitrauw)

Erik Mateman (CDA) wilde ruim een jaar nadat de gemeenteraad een eerder voorstel afschoot, wel eens weten hoe het er voor stond. Twee jaar geleden stroomde het gemeentehuis immers vol met hondenbezitters die het uitloopgebied drastisch zagen ingeperkt. Vorig jaar januari presenteerde bewoner Jan van de Beek een alternatief plan. Met name gezinnen met kinderen kregen in dat plan alle ruimte om in een veilige omgeving van het gebied te genieten. Zijn plan kreeg steun vanuit de hondenbezitters en de raadsleden.

Joke Grotenhuis meldde toen namens het CDA het verblijf voor gezinnen met kinderen te willen verbeteren. "Ouders met kinderen durven nu op zondag niet naar de hei vanwege de vele loslopende honden.'' Van de Beek kreeg na afloop letterlijk en figuurlijk een schouderklop van toenmalig wethouder Gerrit van Dijk. Daarna is het ambtelijke apparaat aan de slag met het ontwikkelen van weer een nieuw plan.

Het draait allemaal om de toeristische opwaardering van het gebied. Zo moet het fietspad tussen het Heerderstrand en de Renderklippen verbeterd worden, deze is voor een deel nog onverhard. Ook het opwaarderen van de gemeentelijke bosschuur bij de toegangsweg naar het Heerderstrand moet een functie krijgen met een speelbosje en als startpunt voor natuuractiviteiten.

Belangrijk in het geheel is de bouw van een nieuwe kiosk, al jarenlang een wens van de uitbater. Voorzien is een nieuw gebouw van 300 vierkante meter met een groot terras dat het jaar rond haar deuren kan openen. Maar de plannen liggen in een gebied waar het regiem van Natura 2000 geldt. En dat hanteert strenge regels om de natuur te beschermen. Nieuwe zaken mogen wel maar, maar elders moeten dan maatregelen worden genomen om de natuur te verbeteren.

"Om het leefgebied van de zwarte specht en de rode bosmier te bevorderen, moeten we nu een ruiterpad verleggen en een wandelpad sluiten", meldde Berkhoff alvast. "Alle kans dat de ruiters en wandelaars zich nu weer gaan melden nadat we het toneelstuk met de honden hebben gehad", verzuchtte de Heerder wethouder.

Bram Horst (PvdA) kon het niet helemaal vatten. "Bij het Heerderstrand is net een hele parkeerplaats gekapt", verwonderde hij zich. Berhoff heeft zijn ambtenaren alle vrijheid gegeven om tot een oplossing met de provincie te komen. "Doe wat nodig is, anders gaan we bestuurlijk in Arnhem aan de bel trekken", is de opdracht.

Jan Nitrauw
Meer berichten