Hans van Ark op 6 bij CDA : Scout via preekstoel naar Statenzaal


Hans van Ark heeft een veelzijdige loopbaan, de Wapenveldse predikant is nu kandidaat voor Provinciale Staten voor het CDA.
Hans van Ark heeft een veelzijdige loopbaan, de Wapenveldse predikant is nu kandidaat voor Provinciale Staten voor het CDA. (Foto: Ilse Bekker)

Hans van Ark op 6 bij CDA : Scout via preekstoel naar Statenzaal

Wapenveld - Hans van Ark (64) was als kind gek van de padvinderij ofwel scouting. Hij werd directeur van Scouting Nederland en haalde in 1995 zo'n 30.000 scouts van over de hele wereld naar de Wereld Jamboree in Dronten. Maakte daarna een ommezwaai: ging theologie studeren en werd predikant. Als op 20 maart alles goed gaat, zal de dominee voor het CDA zijn opwachting te maken in Provinciale Staten van Gelderland.

(door Jan Nitrauw)

"Ik zie er naar uit om aan de slag te gaan met nieuwe onderwerpen, nieuwe mensen te ontmoeten en de uitdaging aan te gaan", zegt Hans van Ark over deze stap. Een eerdere Wapenvelder in Provinciale Staten was de legendarische Hendrik Jan van Duren, voor het CDA ging Johan Buitink uit Heerde hem voor. Aan de voordeur van de woning op de schrale zandgrond aan de Hondenbergeseweg in Wapenveld - 'er wil hier nog geen gras groeien' - hangt prominent een bordje: 'Hier maj plat praoten'.

En dus is de eerste vraag: 'Waor bei dur iene van?". En dan komt het verhaal al gauw op de bekende bakkersfamilie uit Heerde. "De oudste zoon Geert Jan kwam in het bedrijf, de andere vier zonen zochten elders een plek", legt hij uit. Voor Hans was dat de studie rechten en economie in Groningen. Hij trad daarna in dienst bij Scouting Nederland, werd er directeur. Met als onbetwist hoogtepunt in die loopbaan de organisatie van de Wereld Jamboree in 1995 in Dronten met als thema 'The future is now' . Na vier jaar voorbereiding stond Hans van Ark als kampleider naast Koningin Beatrix bij de opening.

"Na de Wereldjamboree kwam de vraag: Wat nu?", voor de toen 41-jarige Hans van Ark. Een politieke loopbaan had zomaar gekund, hij zat acht jaar in de gemeenteraad van Heerde. Het werd de studie theologie. "Er zijn nog zoveel mensen die het Evangelie van Jezus Christus nog niet kennen. En ik hield me bezig met de vraag: Hoe kunnen we in deze tijd kerk zijn." Hij begon als predikant van de Pauluskerk in Wezep, nu is hij in dienst van de Protestantse Kerk Nederland.

En nu krijgt de politiek weer zijn aandacht. Niks doen is geen optie", lacht Hans. En daarom de terugkeer in de politiek, Hans is nummer 6 op de lijst van het CDA, zijn leidraad datgene wat vervat is in 'dienend leiderschap'.

"Ik wil een helder, christelijk geluid van het CDA laten horen. En dat op een begrijpelijke manier, met humor en zonder meel in de mond", zegt de telg uit het Heerder bakkersgeslacht. Als voorbeeld vliegveld Lelystad: Dus vliegveld Lelystad zal er uiteindelijk wel komen, daar moet je ook eerlijk over zijn. Maar zonder laagvliegroutes. Eerst de laagvliegroutes van tafel, daarna het vliegveld open", klinkt het gedecideerd. Ook de bereikbaarheid van de Veluwe staat hoog op zijn agenda: A28 en A50 moeten breder in de strijd tegen de files. En voor de rest: "Kom maar op met jullie dossiers", is zijn oproep aan de inwoners van deze regio.

Jan Nitrauw
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden