Foto:
Kunst & Cultuur

Kleurrijke verhalen uit Voerman Museum Hattem

Hattem - Het Voerman Museum Hattem brengt in een speciaal nieuw boekje de museumcollectie voor het voetlicht. Deze pas verschenen 'selectie uit De Collectie van het Voerman Museum Hattem' bundelt een bonte parade aan fraai geïllustreerde verhalen over schilderijen, beeldende kunst, geschiedkundige en archeologische vondsten en ja… zelfs over het gebouw van het Voerman Museum Hattem zelf.

Museumdirecteur Daphne Kampman-Maas, initiatiefneemster van deze uitgave, legt uit dat op elke pagina een collectiestuk wordt uitgelicht met een verhaal en illustraties. De lezer ervaart zo meer over de geschiedenis en de anekdotes van het kunstwerk of geschiedkundig object.

Neem nou de walbuks met zijn enorme terugstoot die werd gebruikt voor de jacht, het sneeuwlandschap van Jan Voerman junior uit 1944 als voorbode van de naderende vrede, of die kist in de Zicht op Hattem-zaal waaruit eeuwen geleden een document verdween, dat nooit is teruggevonden. In de museumgids zijn tal van kleurrijke verhalen gebundeld, waarbij regelmatig namen als die van Jan Voerman senior en junior, Jo Koster, Bé Thoden van Velzen en Herman Willlem Daendels voorbij komen.

De basis voor een flink deel van de teksten wordt gevormd door artikelen, die eerder in de weekkrant Veluws Nieuws zijn verschenen. Maar Kampman-Maas stelt dat deze verhalen niet eenvoudigweg naar boekvorm zijn overgezet. Alle bijdragen zijn zorgvuldig tegen het licht gehouden, opnieuw geredigeerd en waar nodig aangepast en aangevuld. Voor de volgorde van de verhalen is een bewuste keuze gemaakt. De onderwerpen zijn gegroepeerd naar de plekken waar ze in het museum te bekijken zijn. En de bezoekers hebben daarmee een een informatieve museumgids in hun handen.

Kampman-Maas merkt op dat niet de volledige collectie in deze uitgave aan bod komt. Wel is 'een selectie uit De Collectie van het Voerman Museum Hattem' een fraaie staalkaart van wat het museum te bieden heeft. Deze gids is een reuze handig instrument tijdens een museumbezoek, benadrukt de directeur: 'Maar het is natuurlijk ook gewoon leuk om na afloop het boekje mee naar huis te nemen. Daar kun je nog eens lekker nagenieten van je bezoek aan het Voerman Museum Hattem'.

De uitgave 'een selectie uit De Collectie van het Voerman Museum Hattem' is voor 3,95 euro verkrijgbaar in de winkel van het museum, tijdens de openingsuren. Een toegangskaartje is daarvoor niet nodig.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Het museum bezit ook een historische collectie van de stad Hattem.

www.voermanmuseumhattem.nl

Joop de Haan
Meer berichten