Zo'n 50 inwoners van de gemeente Epe deden afgelopen zaterdag mee aan het landschapsversterkingsproject Epe-Oene. (foto: Dennis Dekker)
Zo'n 50 inwoners van de gemeente Epe deden afgelopen zaterdag mee aan het landschapsversterkingsproject Epe-Oene. (foto: Dennis Dekker) (Foto: )

Landschapsversterkingsproject Epe-Oene

Emst - Bewoners uit het buitengebied van Epe en Oene hebben afgelopen zaterdag bijna 20.000 struiken en ruim 400 bomen opgehaald in Emst. Zij deden mee aan het landschapsversterkingsproject Epe-Oene van de gemeente Epe en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). De uitdeeldag van het plantmateriaal vond plaats bij J.L Pannekoek aan de Stationsweg 73.

(door Dennis Dekker)

In het Kulturhus van Oene is vorig jaar eerst een bijeenkomst gehouden waar het project nader uitgelegd werd. De SLG heeft daarvoor zelf grondeigenaren in het buitengebied van Epe en Oene aangeschreven. De avond werd druk bezocht.

Na de info-avond in het Kulturhus zijn er medewerkers van de SLG bij geïnteresseerde bewoners op bezoek gekomen. "Dit om ter plekke te inventariseren hoe hun erf er nog beter uit kan komen te zien." Voor ieder terrein is een inrichtingsplan gemaakt dat past binnen het landschapstype van de woningen en erven. "Bewoners konden daarbij gebruik maken van gunstige subsidiemogelijkheden. We hebben groot kunnen inkopen. Het scheelt een stuk, wanneer je bomen en struiken in een keer aanschaft." Het project 'Landschapsversterking Epe-Oene' wordt mede gefinancierd vanuit de provincie Gelderland.

Door deze actie worden de erven en kavelgrenzen van grondeigenaren verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een elzensingel, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard of combinatie hiervan. Robert Keizer, projectleider bij de SLG: "Door aanplant van streekeigen soorten wordt een terrein nog aantrekkelijk voor diersoorten. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt een erf meerwaarde wanneer er inheemse soorten staan."

Zo'n 50 bewoners meldden zich uiteindelijk aan en waren afgelopen zaterdag ter plaatse om hun aangekochte bomen en struiken op te halen. Samen plantten ze bijna 20.000 struiken (sleedoorn, meidoorn, hazelaar en Gelderse roos) en ook nog eens 50 knotbomen, 265 laanbomen en 115 hoogstamfruitbomen. Keizer: "Wij vinden dat dit project daarmee zeer geslaagd is. De aanloop van 50 personen is hoog, maar wat ze samen nieuw gaan planten is helemaal geslaagd." Keizer vertelt dat een dergelijk project ook al eens in het dorp Emst is opgepakt. "Ik sluit niet uit dat dit nog een keer een vervolg krijgt." Wethouder Jan Aalbers deelde de eerste boom uit en plantte deze samen met Keizer op het terrein van J.L. Pannekoek. "Die zanderige kluit, moet volgens mij onder", grapt de wethouder.

De wethouder gaf verder aan wat het belang van deze actie is. "Het is een manier om je erf goed te maken, zo meldt de SLG ergens op één van hun folders. Ik ben het helemaal eens met deze woordspeling. Bewoners hebben een advies op maat gehad over hun erf. Dat steuntje in de rug voor verfraaiing van je eigen terrein, zorgt eveneens voor biodiversiteit."

Dennis Dekker
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden