Mirjam de Kunder en Carin Mooren van Zoethout met burgemeester Jan Willem Wiggers. Hij is heel trots op Zoethout.
Mirjam de Kunder en Carin Mooren van Zoethout met burgemeester Jan Willem Wiggers. Hij is heel trots op Zoethout. (Foto: Wilfred Willemsen)

Zoethout verovert harten in de regio

Hattem - Dat Zoethout springlevend is en veel harten heeft veroverd, bleek vrijdag bij de viering van het eerste lustrum. De vestiging aan De Waag in Hattem - puilde uit van mensen die één ding gemeen hebben: een warm hart voor wat deze organisatie betekend voor de inmiddels honderd mensen die gebruik maken van de activiteiten in Hattem, Wapenveld en Heerde.

(door Jan Nitrauw)

De timing van het managementsteam Mirjam de Kunder en Jack Augustinus om de oprichting aan te kondigen van een 'Stichting Vrienden van Zoethout', was dan ook perfect. In de gemeenten Hattem en Heerde roept het werk van Zoethout overal warme gevoelens op in het werk voor kwetsbare mensen in de samenleving.

Maar de leiding wordt ook regelmatig geconfronteerd met de vraag: "Kunnen we iets meer doen voor onze mensen?". Naast het aanbod van dagbesteding en werk via Zoethout waar circa honderd mensen gebruik van maken, zijn er soms ook achterliggende vragen in de thuissituatie. Dat kan gaan om problemen in de woonsituatie, een kapotte wasmachine.

Zoethout kan daar formeel niets aan doen. "Maar met de oprichting van een stichting 'Vrienden', willen we een netwerk van particulieren en ondernemers opbouwen om dan toch te kunnen helpen", vertelde Jack Augustinus. Een klaterend applaus was het enthousiaste ontvangst voor dit initiatief.

Van bestuurderszijde was het voltallige college van Hattem aanwezig "Ik ben apetrots op Zoethout", zei burgemeester Jan Willem Wiggers. "Ooit hebben we Commissaris van de Koning Clemens Cornielje bij Zoethout ontvangen en laten zien hoe we de zorgtransitie hebben opgepakt. Op z'n Hattems, door te verbinden. Vanuit Hattem is men nu ook actief in Wapenveld en Heerde. Zoethout is nu een maatschappelijke duizendpoot."

Vijf jaar geleden begonnen Mirjam de Kunder en Carin Mooren als drijvende krachten in een pand aan de Kruisstraat. Met Zoethout boden ze werk en activiteiten aan mensen met een (tijdelijke) afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Dat in de vorm van (arbeidsmatige) dagbesteding, een re-integratietraject, stage of vrijwilligerswerk. Zoethout werkt vanuit de gedachte dat iedereen recht heeft op een volwaardige plek in onze samenleving, zeker ook op het gebied van arbeid.

Mirjam de Kunder was een beetje het stralende middelpunt. Zij bedankte ook Carin Mooren en keek met verbazing terug op wat het initiatief teweeg bracht. "Na de start aan de Kruisstraat zijn we nu ook actief bij de Rode Beer in Wapenveld en de watermolen in Heerde. Het principe blijft hetzelfde: we willen er samen zijn voor jou. En dat heeft een hele warme band gegeven met heel veel mensen om ons heen".

www.zoethout.nl

Jan Nitrauw
Meer berichten