De deelnemende leden van Procinciale Staten op het bordes van het Heerder gemeentehuis.
De deelnemende leden van Procinciale Staten op het bordes van het Heerder gemeentehuis. (Foto: RTV )

Gaat provincie miljoenen uitgeven?

Regio - Gaat de provincie Gelderland na de verkiezingen honderden miljoenen of zelfs miljarden uitgeven? Dat aan bestrijding van armoede, duurzame energie, openbaar vervoer of aan behoud van cultureel erfgoed. Het gaan onderwerpen worden die een rol gaan spelen bij het maken van een nieuw collegeprogramma na de verkiezingen voor Provinciale Staten op 20 maart.

(door Jan Nitrauw)

RTV 794 Heerde/Epe heeft politiek en inwoners een dienst bewezen door de verkiezingen voor Provinciale Staten breed op te pakken. Vorige week waren de kandidaten van een tiental partijen te gast op het Heerder gemeentehuis. Zij gingen in twee ronden met elkaar in discussie.

"Het heeft ons zo'n zes weken voorbereiding gekost maar het is gelukt", aldus Gert Foekens, voorzitter van Radio 794. Het project is uitgevoerd in samenwerking met RTV Veluwezoom uit Brummen en RTV Voorst. De opnamen worden aangeboden aan alle omroepen op de Noord-Veluwe en de regio Stedendriehoek voor uitzending in de aanloop naar de Statenverkiezingen.

In de ronde met Gerhard Bos (CDA), Astrid Vollebregt (SP), Rien Blom (D66), Evert Mulder (SGP) en Wouter Witteveen (GroenLinks), kwam eerst het thema 'Armoedebestrijding' langs. RTV 794 had hierover Wim de Weerdt (GBP) geïnterviewd. Die meldde dat het aantal mensen dat bij de gemeente Heerde aan klopt met financiële problemen, nog altijd groeit. De Statenleden lieten weten dat daar niet direct een taak voor de provincie is weggelegd. Wel is het besef aanwezig dat het probleem er is: "Het is erger dan wij denken", aldus Astrid Vollebregt.

Zij wil dat de provincie het voortouw neemt voor een inventarisatie onder de gemeenten naar de omvang van het probleem. Indirect kan de provincie wel helpen. Daarbij kan het omlaag brengen van de energielasten helpen. En dan komen meteen de zogeheten NUON-gelden op tafel. Ooit ontving de provincie Gelderland zo'n vier miljard bij de verkoop van de aandelen NUON. Dat kapitaal wordt voor een groot deel bewaard, alleen de rente wordt gebruikt voor de provinciale bezigheden. D66 wil 1,6 miljard euro hiervan inzetten voor duurzame energie. Ook andere Statenfracties zijn genegen honderden miljoenen te gebruiken. Wel waarschuwde Gerhard Bos ervoor dat als het kapitaal wordt opgemaakt, je ook de rente - zo'n 40 miljoen per jaar - gaat missen.

Ook het al dan niet fuseren van gemeenten op de Noord-Veluwe was gespreksonderwerp. Belangrijkste vraag is of gemeenten in staat zijn hun burgers goed te bedienen, ofwel: is de bestuurskracht voldoende? Duidelijk is dat geen enkele partij een fusie tussen gemeenten dwingend opleggen. De opnamen zijn vanaf 8 maart te zien via de sites van de deelnemende omroepen.

www.rtv794.nl

Jan Nitrauw
Meer berichten