Dit voorjaar start 'Wonen in de Luwte'


Op de locatie van de Rode Beer in Wapenveld wordt binnenkort gestart met de plaatsing van een tiental units voor het project Wijlanderij.
Op de locatie van de Rode Beer in Wapenveld wordt binnenkort gestart met de plaatsing van een tiental units voor het project Wijlanderij. (Foto: Jan NItrauw )

Dit voorjaar start 'Wonen in de Luwte'

Heerde - Op de locatie van De Rode Beer aan de Lagestraat in Wapenveld wordt begin mei begonnen met de plaatsing van een tiental woonunits voor het project 'Wonen in de Luwte'. Dat is een kleinschalige begeleid woonvoorziening voor mensen met een beperking die ook gebruik kunnen maken van de gemeenschappelijke ruimte 'de Wijlanderij'.

(door Jan Nitrauw)

"De gemeente Heerde toont lef met deze aanpak", aldus een rapport van ZonMw over de start van het project in 2018. ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. De belangrijkste opdrachtgevers zijn het Ministerie van Volksgezondheid en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Marlies Boxem leidt het project in Wapenveld en staat te trappelen. "De vergunning voor de plaatsing van de units is rond en het enthousiasme van de deelnemers is groot", meldt Marlies.

Het project begon in 2018 met een aanvraag door de gemeente Heerde in samenwerking met Zoethout uit Hattem en de Rode Beer in Wapenveld. Er was een subsidie van 50.000 euro voor de pilot Consuminder Coach in het leerwerkproject De Wijlanderij aan de Lagestraat.

Die organiseert activiteiten en ontmoetingen waaronder wekelijkse maaltijden voor kwetsbare inwoners. Voor de naam Consuminder Coach is, aldus de informatie aan van wethouder Jan Berkhoff aan de gemeenteraad, "gekozen omdat het voor de doelgroep ook belangrijk is om bewust om te gaan met financiën, middelen en milieu en het streven om verspilling tegen te gaan".

De Wijlanderij is ook gehuisvest bij de kringloopwinkel van De Rode Beer.

Volgens het rapport van ZonMw toont de gemeente Heerde lef door Zoethout waar mogelijk te ondersteunen bij een pilot om lichtere vormen van beschermd wonen op poten te krijgen.

"Het is noodzakelijk dat een gemeente ruimte geeft aan externe partijen om met dergelijke proeftuinen rond begeleid wonen op het snijvlak van fysiek en sociaal domein, te starten om te experimenteren dat de kwetsbare doelgroep daar baat bij heeft", aldus ZonMW.

ZonMw wijst er op dat zorgpartijen en buurgemeenten interesse tonen in het Wapenveldse project.

"In de gemeente Hattem gaan we ook starten met de maaltijden, ook de gemeente Epe is geïnteresseerd. Ook gemeenten buiten de regio hebben aangegeven interesse te hebben", aldus het rapport. Wethouder Berkhoff is ook zeer tevreden. "We zijn van nul naar iets gegaan. Nu gaan we starten met het project Wonen in de Luwte", laat hij de gemeenteraad weten.

Marlies Boxem ziet het helemaal zitten. "Ik denk als we in mei gaan starten dat we dan meteen vol zitten", laat ze weten.

www.wijlanderij.nl

Jan Nitrauw
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden