Frisse wind door Hattemer Poort


Vol trots presenteerden de vier adviesbureaus hun rapporten in de aula van De Noordgouw aan de opdrachtgevers.
Vol trots presenteerden de vier adviesbureaus hun rapporten in de aula van De Noordgouw aan de opdrachtgevers.

Frisse wind door Hattemer Poort

Een fietsroute met uitkijkpunten naar de weidevogels, een slimme app met tal van mogelijkheden, een kwaliteitsslag voor camping 't Kromholt en zelfs een rodelbaan op het Ennerveld in Wapenveld. Verrassende en vernieuwende toeristische producten die werden gepresenteerd door leerlingen van De Noordgouw als resultaat van een bijzonder project.

HEERDE - De ruim 120 derdejaarsleerlingen van vier klassen van De Noordgouw waren er de afgelopen maanden maar druk mee. Onderzoeken en analyses, enquêtes en een zowel inspannende als inspirerende velddag waren nodig om de opdracht van het IVN Gelderland te vervullen: maak een nieuw toeristisch product voor het gebied Hattemer Poort. Die opdracht kreeg het IVN op haar beurt van de stichting Wij zijn Heerde, Rond Uit Hattem en de Gelderse Natuur en Milieu Federatie (GMNF).

Voor Stefanie Jansen van het IVN was het heel bijzonder dat ze naast de opdrachtgevers ook Gedeputeerde Josan Meijers welkom kon heten bij de presentaties.Twee maanden lang werd elke week zo'n vier uur besteed aan het project. Een bijzonder onderdeel was de velddag waar de leerlingen op tal van punten kennis maakten met het gebied. Ze bezochten het ecoduct over de A50, het natuurgebied bij de papierfabriek Berghuizer, het informatiecentrum Hoogwatergeul, de TIP in Hattem en landbouwers die veel aandacht hebben voor weidevogels. Het gaf veel inspiratie zo bleek tijdens de presentaties van de vier adviesbureau's. Daaruit bleek grote waardering voor de natuur en het erfgoed in het gebied en ook werd de verbinding gezocht met ondernemers. Per slot van rekening moet er wel wat verdient worden.

Bureau MNA 'Natuur blij, wij blij' vond in Ennerveld een uitdaging. Een uitkijkpost, horeca een klimbos en met als klapstuk een voor Nederland unieke rodelbaan werd in een samenhangend plan gepresenteerd. De groep Ambisos had de aandacht gericht op de weidevogels met een fietsroute en uitkijkposten voor de verschillende soorten weidevogels. Bureau de Wereld wilde een kwaliteitsslag maken op camping 't Kromholt met wifi, boerengolf en blokhutten. En adviesbureau Natuurlijk kwam met een heel veelzijdig app op basis van gedegen onderzoek die veel indruk maakte op de opdrachtgevers.

Gedeputeerde Meijers was onder de indruk: "Jullie hebben de informatie vertaald in veelzijdige projecten. Die moeten we betrekken bij vragen over de toekomst van het gebied". En de GMNF wil het project betrekken bij een 'Dag van de Hattemer Poort' in 2017.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden