Foto: Jan Nitrauw

Gert Kers (CU) heeft de neus aan het venster in Arnhem

Hattem - Nee, Gert Kers staat met nummer 12 niet meteen op een verkiesbare plaats op de lijst van de ChristenUnie voor Provinciale Staten. Maar hij wil wel zijn neus aan het venster drukken in de provinciale politiek. "Ik sta wel op afstand maar ik wil de kennis van de verschillende dossiers graag delen", zegt Gert Kers.

(door Jan Nitrauw)

En kennis van dossiers heeft hij. De accountant met een werkkring op het Ministerie van Financiën maakte 24 jaar deel uit van de Hattemer gemeenteraad. Dat begon in 1994 voor de RPF, de Reformatorisch Politeke Federatie als opvolger van Groeneveld. Het was het begin van een lange politieke loopbaan in de Hanzestad.

Hij zag de RPF en het GPV samen gaan in de ChristenUnie. Uiteindelijk werd de CU met haar vier zetels een belangrijke en ook stabiele factor in de Hattemer politiek. Maar liefst dertien jaar was Kers ook nog eens fractievoorzitter. De belangstelling voor de provinciale politiek is niet nieuw.

"In 2010-2011 werd ik al eens gepolst voor een verkiesbare plaats. Maar ik had mijn handen toen zo vol dat ik dat niet heb aangenomen. Vorig jaar zomer werd ik opnieuw benaderd. Maar ook toen waren de omstandigheden zo dat ik niet meteen een reactie kon geven. Omdat ik pas laat antwoord kon geven op het verzoek om op de lijst van de ChristenUnie te gaan staan, is het uiteindelijk plaats 12 geworden", legt Kers uit. Die meteen meldt dat Wouter Kamp uit Epe op plek 4 wel degelijk op een verkiesbare plaats staat want de CU bezet momenteel vier zetels in Provinciale Staten.

Dat hij zich wel met de provinciale politiek wil bemoeien, heeft er mee te maken dat Kers het heel belangrijk vindt om het geluid van de Noord-Veluwe in Arnhem te laten horen. "Ik ben in Hattem opgegroeid, ging op de toenmalige Heertganck in Heerde naar school. Door de lange tijd in de Hattemer gemeenteraad en de vele contacten die ik daardoor in de regio heb opgebouwd, ken ik de Noord-Veluwe goed, ik weet wat er speelt", legt hij uit. Het proces rond de samenwerking H2O om maar wat te noemen, heeft hij vanaf het begin meegemaakt. Hij gaat niet meteen inhoudelijk op gemeentelijke samenwerking in, maar zegt wel dat het proces van onderop moet beginnen.

Belangrijk in het verkiezingsprogramma van de CU, is de energietransitie. Daarin ziet Kers ook voor Hattem kansen. "Volgens mij is de vroegere stortplaats aan de Oranje Nassalaan in Hattem en ideale plek voor zonnepanelen. "Deze vuilstort is in 1997 versneld gesloten en staat sindsdien onder beheer van de provincie Gelderland. Met steun van de provincie zou je hier heel wat zonnepanelen kwijt kunnen", denkt Kers. Die met de andere Noord-Veluwse kandidaten er graag zijn steentje aan bij wil dragen dat deze regio beter op met name de provinciale kaart komt te staan. "We hebben zo'n prachtig gebied, de promotie kan nog veel beter'.

Jan Nitrauw
Meer berichten