Rob van der Waals (links) en Ben Smit van de Veluwse Modelspoor Club (VMC) in hun clubhuis aan de Europalaan in Epe. (foto: Dennis Dekker)
Rob van der Waals (links) en Ben Smit van de Veluwse Modelspoor Club (VMC) in hun clubhuis aan de Europalaan in Epe. (foto: Dennis Dekker) (Foto: )

Treintjes besturen via een appje

Epe - Hoe geven we onze hobby meer inhoudt? Hoe boren we een breed publiek aan? Hoe zorgen we er voor dat onze clubs niet al te veel vergrijzen? Het zijn zo maar wat belangrijke vragen die centraal stonden bij een recent overleg tussen diverse modelspoorclubs uit de regio. Eén ervan is de Veluwse Modelspoor Club (VMC) die opereert vanuit buurthuis Vegtelarij in Epe. "Ons jaarlijkse open huis geeft antwoord op die vragen. We proberen dan zo veel mogelijk treinliefhebbers te bereiken. Dat zijn er nog altijd heel erg veel", aldus voorzitter Rob van der Waals en clublid Ben Smit.

(door Dennis Dekker)

Dat gratis toegankelijke open huis vindt zaterdag 23 (10.00 tot 17.00 uur) en zondag 24 maart (van 10.00 tot 16.00 uur) plaats. De VMC zet de deuren van hun clubhuis dat weekend zeer bewust wagenwijd open.

Het duo: "Zodat mensen letterlijk zien wat we doen. Het buurthuis aan de Europalaan 48 is de plek waar wij wekelijks zitten. Soms bouwen we aan nieuwe spoorbanen, dan weer hebben we een avond waarbij we films kijken en andere informatie over treinen uitwisselen. Maar ook is er wel eens een avond wanneer we enkel met de treintjes rijden. Maar echt leuk wordt het pas als we anderen ook deelgenoot kunnen maken van onze hobby."

De VMC heeft 28 leden. De jongste is 18 jaar, er is een reeks actieve veertigers en de rest is 55-plus. Ja, het is inderdaad zo dat de club een beetje vergrijst. Toch doet de VMC er alles aan om ook steeds nieuwe mensen over de vloer te krijgen. Zo'n open huis helpt daar enorm bij, vindt het duo. "We zien dat de mensen die daar komen, ook écht geïnteresseerd zijn."

Sinds een paar jaar heeft de VMC een ruimte in het Kulturhus EGW verruilt voor een deel van het buurthuis. "Naast het positieve feit dat we hier veel meer ruimte hebben, kunnen we onze banen hier ook laten staan. Dat is erg fijn." Ook fijn? De club wordt tegenwoordig door een drietal partijen (Van Erkelens Accountants, Pol Vloeren & Stofferingen en Bentink Modelspoor) gesponsord. "Veel dank aan hen. Ze zorgen er mede voor dat wij door kunnen gaan met onze gezamenlijke hobby."

Wat er tijdens dit open huis zoal te zien is? Bijvoorbeeld de havenbaan-module (van Montfrooij Modelspoor) genaamd 'het oude stukgoed'. "Ook kunnen bezoekers genieten van de Baronnenlijn (traject van Apeldoorn naar Hattemerbroek). Door de bouw van deze historische treinroute (langs onder andere 't Loo, Heerde, Epe en Vaassen) heeft onze club zelfs landelijke bekendheid gekregen."

Met gelijkgestemden eindeloos over die ene hobby praten, het is volgens Van der Waals en Smit het mooiste dat er is. "Je inspireert elkaar, er worden door ons allen steeds weer nieuwe attributen of treinmodellen gekocht. De ontwikkelingen rondom modelspoorbouw staan echt niet stil. Tegenwoordig laat je een treintje rijden met een appje. Geweldig om te zien. Voor jong en oud."

Dennis Dekker
Meer berichten