Lekker knuffelen met een zacht en rustig lammetje kan op Lammetjesdag.
Lekker knuffelen met een zacht en rustig lammetje kan op Lammetjesdag. (Foto: Stichting Schaapskudde Epe-Heerde)

Schapen, ezels, vogels en konijnen op Lammetjesdag Renderklippen

Epe - Schaapskudde Epe-Heerde op de Renderklippen houdt zaterdag 16 maart van 12.00 tot 16.00 uur Lammetjesdag. Het is de feestelijke afsluiting van de lammertijd. Bezoekers mogen bij de kudde de wei, een lammetje of een konijn op schoot mogen nemen en aaien, roofvogels aan het werk kunnen zien en een ritje kunnen maken op een ezel.

De kudde is afgelopen maanden uitgebreid met 125 lammeren, vijftien minder dan vorig jaar. Er zijn vooral minder tweelingen geboren. Dat komt vermoedelijk door de kurkdroge en hete zomer van vorig jaar, toen er in de natuur weinig voedzaams was te vinden voor de schapen. De herders zijn er niet rouwig om, want eenlingen zijn doorgaans wat steviger en sterker dan tweelingen.

Nu de geboortegolf er op zit, de kudde overdag de schaapskooi weer verlaat en het voorjaar lonkt, is het tijd voor een feestje. De Stichting Schaapskudde Epe-Heerde trakteert dankzij Bolletje op beschuit met muisjes en een gratis ritje op de rug van twee ezels van ezelboerderij De Koperen Ezel uit Zuuk. In de hooischuur wordt met strobalen een knuffelhoek ingericht waar iedereen een lammetje op schoot kan krijgen om te aaien.

Knuffelen kan die dag ook met konijnen. Stichting het Knuffelkonijn komt met een speciale 'knuffelcaravan'. De stichting bezoekt met een aantal handtamme konijnen regelmatig verzorgingshuizen. In de caravan mag iedereen een konijn op schoot aaien.

Er zijn ook demonstraties van de Roofvogelhoeve, die met verschillende rassen oehoe's, uilen, buizerds en valken, een kookaburra en een zeearend naar de schaapskooi komt. Als het weer een beetje meezit, gaan de vogels de lucht in.

De jachthoornblazers van De Vlijthoornblazers uit Wapenveld zijn als vanouds van de partij, Wilma's Wol geeft een demonstratie spinnen van een vacht van de kudde, boswachter Bea Claessens gaat om 13.30 uur op pad om wandelaars allerlei wetenswaardigheden over de omgeving te vertellen en laten zien en er zijn versgebakken mega-stroopwafels en broodjes worst te koop.

Meer berichten