Roeli Rumscheidt temidden van twee door haar geschilderde portretten, Debussy (links) en Shostakovic. (foto: Voerman Museum Hattem)
Roeli Rumscheidt temidden van twee door haar geschilderde portretten, Debussy (links) en Shostakovic. (foto: Voerman Museum Hattem) (Foto: )
Kunst & Cultuur

Aan de wandel langs componisten

Hattem - De jaarlijkse kunstwandeling door Hattem heeft ditmaal als thema: 'kijk hier… kijk daar koppen!' In de hele stad zijn portretten te bekijken, die door de eeuwen heen zijn gemaakt. Het Voerman Museum doet ook weer mee aan de wandelexpositie en toont speciaal hiervoor een aantal werken van kunstenares Roeli Rumscheidt.

Aan de wand achter de museumbalie zijn zeven portretten van componisten te bewonderen, die Rumscheidt heeft geschilderd. Albert Roussel, Erik Satie, Claude Debussy, Dmitri Shostakovich, André Caplet, Francis Poulenc en Henri Purcell kijken vanaf deze positie, eendrachtig naast elkaar hangend, de wereld in. De componisten hebben gemeen dat ze in hun tijd vernieuwende muziek maakten die lang niet altijd begrepen werd, aldus Rumscheidt.

Ze geeft aan dat ze deze werken heeft gemaakt in de stijl van Vincent van Gogh. En, bijzonder detail, de portretten zijn geschilderd tijdens het beluisteren van muziek van de betreffende componist.

Roeli Rumscheidt volgde een opleiding aan de Ecole de Couture Charles Montaigne, de Rietveld Academie - beiden in Amsterdam - en de Academie Miverva in Groningen. Vanuit Amsterdam, via het Groningse platteland belandde Rumscheidt in 1991 in Hattem en daar is ze niet meer weggegaan.

"Een kunstminnende stad", zegt ze over de aantrekkingskracht van Hattem. "Als schilder kun je natuurlijk overal werken, maar Hattem heeft een groot draagvlak voor allerlei vormen van kunst en muziek. Het is een schitterende omgeving met de rivier en de oude stadsgezichten. Met name het rivierenlandschap van de IJssel heeft me altijd bijzonder geïnspireerd, evenals de werken van Jan Voerman."

De naam Roeli Rumscheidt zal regelmatige bezoekers van het Voerman Museum Hattem niet onbekend zijn. Zo waren haar IJssellandschappen in 2017 in het museum te zien tijdens de expositie 'Ode aan de IJssel'. Rumscheidt is verbonden aan de Kunstenaarsvereniging Het Palet in Zwolle en is bovendien actief als vrijwilliger bij het Voerman Museum Hattem, waar ze zich inzet als educatief medewerker.

Wandelaars die in de benen willen voor de kunstwandeling kunnen tot en met 30 maart hiervoor in Hattem terecht. Op dertien locaties in de stad zijn portretten te bewonderen. De werken van Roeli Rumscheidt in de hal van het Voerman Museum Hattem kunnen bekeken worden zonder dat een entreebewijs nodig is. Een informatiefolder met wandelroute is kosteloos in het museum verkrijgbaar.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem.

www.voermanmuseumhattem.nl

Joop de Haan
Meer berichten