Wie heeft de sleutel voor het centrum van Heerde?


Een oplossing voor de aanpak van het centrum is nog niet gevonden. Het college wil nog voor de zomer knopen doorhakken. (foto: Jan Nitrauw)
Een oplossing voor de aanpak van het centrum is nog niet gevonden. Het college wil nog voor de zomer knopen doorhakken. (foto: Jan Nitrauw) (Foto: Jan Nitrauw )

Wie heeft de sleutel voor het centrum van Heerde?

Heerde - Er volgt onderzoek op onderzoek, er wordt dagen overlegd maar de sleutel om een oplossing te vinden voor het Heerder centrum, is vooralsnog niet gevonden. Dat bleek vorige week tijdens een themaraad die de gemeenteraad maar weer eens aan het onderwerp wijdde.

(door Jan Nitrauw)

In de vorige collegeperiode bleek het idee van ontwikkelaar van Wijnen het best te scoren. Dat voorzag in een brede diversiteit aan functies: een trekker (het liefst een supermarkt om dagelijks verzekerd te zijn van veel aanloop), detailhandel, wonen, horeca en parkeren waren de andere onderwerpen. Daarmee kon het gebied van de oude gemeentewerf, het pand ABN/AMRO en omgeving en de plek Van Setten/Van Loenen een transformatie ondergaan.

Van Wijnen kreeg eind 2018 opdracht van het college om zaken nader te zoeken. Is de vestiging van een supermarkt wel haalbaar? Hoe zit het met de verkeersbewegingen en is er maatschappelijk draagvlak voor het plan van Wijnen?

De bal voor de ontwikkeling van de locatie Van Setten/Van Loenen ligt bij eigenaar Van Laar. "Al is er goed overleg", zei Maarten Reeze namens van Wijnen. Nog een supermarkt erbij lijkt, na de komst van de Boni als vierde supermarkt in Heerde, heel erg onwaarschijnlijk en voor verplaatsing is geen belangstelling.

Een alternatief kan terugkeer van de Action zijn maar dat is hoogst onwaarschijnlijk. Blijft over ondernemers van buiten het centrum aan te trekken. Maar die moeten dan wel vertrouwen hebben in verplaatsing en weten wat er met hun eigen panden (financieel) kan gebeuren.

Cruciaal is ook de vraag naar de bereikbaarheid van het centrum. Een kentekenonderzoek wees uit dat zo'n 40 procent ofwel circa 1.200 voertuigen per etmaal doorgaand verkeer is. Verminderen kan door verkeer uit zuidelijke richting, bij de Bonenburgerlaan af te laten buigen. Maar dan is de vraag wat de belasting wordt voor de Kerkstraat. Een andere optie is om van de Soerelseweg weer tweerichtingsverkeer te maken.

Bij dat alles bleef de vraag naar wat er met Van Setten/Van Loenen gebeurt boven de markt hangen. "Ik had een integrale visie verwacht. We hebben een compleet beeld nodig", foeterde Jan Tuinman (CU/SGP). Om het pand helemaal te laten verdwijnen zoals Bram Horst (PvdA) suggereerde, is financieel onmogelijk.

Beerd Volkers (VVD) wilde de Hervormde kerk integreren in het centrum en had daar de sloop van de kosterswoning wel voor over. Echt een oplossing kwam niet voor het voetlicht. Tot frustratie van Joke Grotenhuis (CDA): "Waarom lukt het in de regio wel om winkels naar het centrum te krijgen en hier niet?". Rien Romijn van Seinpost stelde de hamvraag: "Is er wel vertrouwen bij ondernemers?".

Het college van B en W wil nu voor de zomer knopen doorhakken.

Jan Nitrauw
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten
 

Meeste reacties