Molen De Fortuin is voorzien van nieuwe wieken en gaat vanaf zaterdag weer malen. (foto: Jan Nitrauw)
Molen De Fortuin is voorzien van nieuwe wieken en gaat vanaf zaterdag weer malen. (foto: Jan Nitrauw) (Foto: Jan Nitrauw )

Molen De Fortuin gaat zaterdag weer draaien

Hattem - Zaterdag 13 april is het groot feest in Hattem. Dan wordt molen De Fortuin opnieuw in gebruik genomen, nadat in februari de nieuwe roeden zijn geplaatst. De molenaars hebben een mooi programma samengesteld om de ingebruikname feestelijk te laten verlopen. Hierbij zijn niet alleen wethouder Auke Schipper en molenaars en vrijwilligers aanwezig, maar ook de kleinzoon van ingenieur Van Bussel, uitvinder van de Van Busselneuzen, is aanwezig.

(door jan Nitrauw)

In de afgelopen periode hebben de molenaars en vrijwilligers het nieuwe gevlucht grondig getest en ze hebben de laatste aanpassingen verricht. De zeilen zijn bijvoorbeeld nog aangepast, zodat ze passen op de nieuwe wieken. De molen is daarmee klaar om te gebruiken en molen en winkel gaan vanaf 13 april weer iedere zaterdagmiddag tussen 13.30 en 16.30 uur open.

De stalen roeden van De Fortuin bleken tijdens een inspectie in september 2017 door roest verder aangetast dan verwacht. Om veiligheidsredenen is de molen toen stil gezet. Het laten maken van nieuwe roeden nam een behoorlijke tijd in beslag vanwege het specialistische werk, het beperkte aantal molenmakers en de relatief grote vraag naar nieuwe roeden. De nieuwe roeden lijken qua uitvoering op de roeden die in 1942 op de molen werden geplaatst. Ze zijn voorzien van Van Busselneuzen. Deze zijn in 1993 ontwikkeld door molenaar Chr. van Bussel. Dit is een verbetering van de wiek die er voor zorgt dat de molen makkelijker draait bij weinig wind en onderhoudsvriendelijker is.

Wethouder Auke Schipper is blij dat de molen weer kan draaien. "'In de afgelopen anderhalf jaar heeft de molen noodgedwongen stil gestaan. Erg jammer voor zo'n bijzonder stuk Hattems erfgoed. De molen is een echte blikvanger voor ons Hanzestadje en het is daarom fijn dat hij weer in volle glorie te zien is. Ik ben erg blij dat de molenaars en vrijwilligers weer staan te trappelen om De Fortuin aan het werk te zetten en daarmee in hun vrije tijd Hattem nog mooier maken."

Voorzitter van de molengroep Matthieu Stroobach: "De molenvrijwilligers zijn blij dat de gemeente Hattem kort na het geconstateerde gebrek actie heeft ondernomen en de nieuwe roeden besteld heeft. Hiermee is ongewenst lange stilstand van de molen voorkomen. Extra blij zijn we dat de wieken nu net als in 1942 weer uitgerust zijn met Van Busselneuzen."

De molenaar en vrijwilligers hebben een feestelijk programma samengesteld. Na de ontvangst van de gasten en toespraken, vertrekt om 12.00 uur een paard en wagen geladen met tarwe onder muzikale begeleiding naar de molenbeld. Daar wordt de tarwe gelost en de molen in gebracht. Vervolgens is het tijd om de vang te lichten en kan de molen weer draaien. Vanaf 13.00 uur is De Fortuin en de winkel open voor het publiek.

Jan Nitrauw
Meer berichten