V.l.n.r.: Anja Gorkink, Alie Niemeijer en Sharon Buitenkamp, drie van het 'team blik en glas' van de Goede Herderkerk-rommelmarkt.
V.l.n.r.: Anja Gorkink, Alie Niemeijer en Sharon Buitenkamp, drie van het 'team blik en glas' van de Goede Herderkerk-rommelmarkt. (Foto: )

De dames van de 'afdeling glas en blik'

Epe - Talloze vrijwilligers (ruim 140 in getal) maken zich deze dagen weer op voor de rommel- en boekenmarkt van de Eper Goede Herderkerk op vrijdag 12 en zaterdag 13 april. Voorafgaand aan één van de meest populaire bazaars van deze regio, behandelt Veluws Nieuws elk jaar een andere specifieke afdeling. Dit keer staat de sectie 'blik en glas' centraal. Een interview met Alie Niemeijer, Anja Gorkink en Sharon Buitenkamp. Samen met Dikkie Brendeke (tijdens het interview afwezig, red.) is dit trio al jaren vrijwilliger bij deze afdeling. "We zetten alles altijd zo netjes mogelijk neer. Want het oog wil ook wat."

(door Dennis Dekker)

Inzamelen, ordenen, rangschikken. Maar soms ook radicaal weggooien omdat er een lelijke zweem op het glas zit door de talloze draaibeurten in de afwasmachine. Of vanwege barstjes en andere blijvende schade. "Het moet gewoon mooi spul zijn. Anders wordt het bij ons niet verkocht." De enthousiaste dames waken er dus voor dat de spullen er zo mooi mogelijk uit zien. Dit jaar zijn ze het glaswerk zelfs netjes aan het rangschikken.

Elke eerste zaterdag van de maand worden er dozen vol nieuwe aanwas voor de rommelmarkt aangeleverd. "Dan beginnen wij meteen met schoonmaken en selecteren van 't glas en blik." En ook nu, de dagen van de opbouw van de rommelmarkt, heeft het viertal continu schoonmaakdoekjes en Glassex bij de hand. "Onze afdeling moet glimmen." Ze doen dat niet eens om zo veel mogelijk geld te verdienen. Sterker: de prijzen worden juist bewust laag gehouden. "We vragen 20 cent per glazen item. Zes glaasjes mag je voor een euro meenemen. Voor blikken hanteren we een prijs van 50 cent per blik en drie blikken voor een euro. Da's toch niks? We willen namelijk graag dat alles verkocht wordt." Soms zien de dames dat het glaswerk of de blikken wel wat meer waarde hebben. "Die zetten we dan als soort van eye-catchers in een vitrine. Daarop zit een wit stickertje. Dat betekent dan dat de prijs ter plekke door ons bepaald wordt."

Komende vrijdag wordt de jaarlijkse rommel- en boekenmarkt aan de Enkweg 2 om stipt 13.00 uur geopend. Om 19.00 uur sluit de vrijdagmiddagverkoop en om 19.30 uur gaat de bekende veiling van start. "Soms komt het wel eens voor dat via die veiling heel waardevol glas en blik verkocht wordt." Op zaterdag is de markt open vanaf 10.00 uur. Het trio: "Dan hebben we altijd weer nieuwe spullen op de tafel van onze afdeling staan. Vaak zien we dezelfde personen in één weekend meerdere keren terugkomen. Elk jaar komt er een vrouw vragen naar deksels van weckflessen. Ze maakt daar thuis een glazen tussenwand mee. Ook is er iemand die van jongs af aan Coca Cola-glazen spaart. Hem zien we al jaren terugkomen. Sinds een aantal edities helpt hij zelfs mee als vrijwilliger. Het blijkt wel: naast de vrijwilligers zijn ook bezoekers verknocht aan het sfeertje van deze rommelmarkt."

Dennis Dekker
Meer berichten