Mies, de hoofdpersoon van de bijzondere documentairefilm die gemaakt wordt door vriendin Mirthe Fernandes. (Foto: een still uit documentaire)
Mies, de hoofdpersoon van de bijzondere documentairefilm die gemaakt wordt door vriendin Mirthe Fernandes. (Foto: een still uit documentaire) (Foto: )

Mirthe maakt docu over vriendin Mies

Epe - Mies heeft een dissociatieve stoornis. Mirthe Fernandes (22) maakte een documentairefilm over haar vriendin. De maakster richt zich daarbij op hoe Mies de wereld ziet, vertelt ze. "Je zou maar ongezien ziek zijn en daardoor niet altijd in de samenleving kunnen functioneren. Wat dan? Vragen die in deze documentairefilm aan bod komen? Hoe gaat Mies om met haar ziekte? Hoe ervaart zij deze wereld?" Een interview met Mirthe die, net als de hoofdpersoon, van oorsprong uit de gemeente Epe komt.

(Door Dennis Dekker)

Ze kwamen elkaar ruim 9 jaar geleden tegen op de middelbare school. Mirthe vertelt: "Mies is dan misschien wel wat stiller dan ik, we gingen vanaf het begin erg goed met elkaar om. Ja, er was iets met haar aan de hand. Men dacht aan een vorm van autisme, of zo. Maar dat gegeven heeft onze vriendschap in ieder geval nooit beïnvloed."

Ineens gaat het toch wat minder met Mies. "Door een onverwerkte gebeurtenis uit het verleden, sluit ze zich steeds meer af voor de buitenwereld." Uiteindelijk komt de diagnose: Mies leidt aan een dissociatieve stoornis. Ze kan zich bijvoorbeeld erg moeilijk concentreren. Ze hoort of ziet soms dingen, die er niet zijn. Ze leidt aan angstaanvallen. "Anders gezegd: ze ervaart dissociatie. Voor de buitenwereld lijkt het dan alsof ze zich afsluit. Door meerdere diagnoses is bij haar de kans hoger om soms in een psychose te raken. Of dat ze ineens wegrent of ergens naartoe reist zonder de bestemming te zeggen. Of nog erger, een gevaar voor zichzelf of voor anderen wordt."

Iedere week gaat Mirthe bij haar langs om met haar samen te zijn. Soms praten ze, lachen ze of ze zijn helemaal stil en is het 'er zijn' genoeg. Maar ook zijn er periodes waarin de camera het communicatiemiddel is. Dit duo wil de wereld iets belangrijks vertellen. "Een ieder een kijkje geven in de wereld van deze ongeziene ziekte geven. Want dit speelt in de samenleving meer dan gedacht."

Samen werken ze aan deze docu. De één voor de camera, de ander erachter. Mirthe heeft er zelfs haar studie op uitgezocht. Op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) volgt ze de opleiding Audio Visuele Media. Al die jaren blijft ze Mies filmen. In goede, maar ook in mindere tijden. De uren beeldmateriaal verworden medio juni tot een afstudeerfilm die in het najaar ook vertoond gaat worden op filmfestivals. "Het verhaal zit helemaal in mijn hoofd. Maar het is samen met Mies ontstaan." Mies vindt het filmen niet vervelend, benadrukt Mirthe. "Juist niet. Ze ziet de camera als oog zonder ziel. Want in tegenstelling tot mensen, oordelen camera's nooit."
De docu is er om drie redenen, aldus Mirthe. "Eén: om aan iedereen te laten zien wat voor een mooie, sterke vrouw Mies is. Twee: vanwege het maatschappelijk belang. En drie: ook voor mezelf. Om herinneringen te maken en om Mies nog beter te leren begrijpen."

www.miesdefilm.nl

Dennis Dekker
Meer berichten