Het Fraterbier werd gepresenteerd op het terrein van camping 't Klooster aan de Ellenhoorn in Wapenveld. (foto: Jan Nitrauw)
Het Fraterbier werd gepresenteerd op het terrein van camping 't Klooster aan de Ellenhoorn in Wapenveld. (foto: Jan Nitrauw) (Foto: Jan Nitrauw )

Kloosterlingen brouwden eigen bier

Wapenveld - Met de presentatie van het Fraterbier op het terrein van camping 't Klooster aan de Ellenhoorn in Wapenveld in aanwezigheid van burgemeester Jacqueline Koops, herhaald de geschiedenis is. Ooit brouwden de bewoners van het fraterhuis er hun eigen bier. Saillant detail is dat de brouwketel die daarvoor nodig was, ooit is gestolen door de inwoners van Hattem.

(door Jan Nitrauw)

Het gebruik van bier is al duizenden jaren bekend. In het oude Egypte maakte bier zelfs onderdeel uit van de dagelijkse maaltijden van de Farao en werd het regelmatig voorgeschreven als medicijn tegen allerlei kwalen. De Grieken en Romeinen dronken echter liever wijn, waardoor bier in de oudheid bekend kwam te staan als een 'barbaarse drank'. Na de val van het Romeinse rijk groeide bier uit tot een van de meest genuttigde dranken in het middeleeuwse Europa.

Vanwege het feit dat de drank tijdens het productieproces verhit moest worden, bevatte het gerstenat namelijk minder schadelijke bacteriën dan water, en was daarmee dus gezonder. Naar schatting dronk de gemiddelde Nederlander tegen het einde van de Middeleeuwen dan ook maar liefst 275 tot 300 liter per jaar, een gemiddelde van iets minder dan een liter per dag. Wel moet daarbij vermeld worden dat men in de middeleeuwen het bier vaak thuis brouwde, waardoor het slechts een zeer laag alcoholpercentage bevatte.

Zo brouwden dus ook de fraters in het klooster Hulsbergen (1407-1588) hun eigen dagelijkse drank. Maar tijdens de perikelen van de 80-jarige oorlog, werd Hattem in 1572 bezet door de 'geuzen', ofwel de troepen van Willem van Oranje. Die begonnen meteen een beeldenstorm in de kerk van Hattem maar ook de omgeving bleef niet gespaard. Ook in het klooster Hulsbergen werden vernielingen aangericht en werd het een en ander gestolen In 1575 is de gestolen waar nog in handen van de Hattemers. Dat is voor het Hof te Arnhem aanleiding om op 21 april 1575 een brief aan de ingezetenen van Hattem te sturen. Zij worden gesommeerd om de gestolen brouwketel, het koren en andere goederen aan Hulsbergen terug te geven.

"Maar voor zover bekend zijn de spullen nooit teruggekomen", lacht Roel Docter, voorzitter van de Stichting Recreatie Wapenveld. Hij nam samen met legerpredikant Mark Boersma het initiatief voor het Fraterbier. Dit door de contacten van Mark via Defensie met een microbrouwer in de regio. "Het is een puur natuurproduct zonder toevoeging van suikers. Dat betekent er meer mout wordt gebruikt. En net als vijf eeuwen geleden is Veluws water de basis", legt Markt uit. Die ook al plannen heeft voor een biertje met kruiden uit het Kloosterbos. Voorlopig zijn er twee soorten: Frater blond en Frater tripel. De biertjes worden eerst weggezet via de horeca in deze regio. Informatie over de verkoop kan men krijgen via info@fraterbier.n of de facebookpagina fraterbier.

Jan Nitrauw
Meer berichten