Met een kopje koffie even ontspannen in het nieuwe Daendels-café. (foto: Voerman Museum Hattem)
Met een kopje koffie even ontspannen in het nieuwe Daendels-café. (foto: Voerman Museum Hattem) (Foto: )

Op de koffie bij patriot Daendels

Hattem - In het Voerman Museum Hattem kun je nu op de koffie bij Herman Willem Daendels. De Daendels-zaal in het Voerman Museum Hattem is namelijk omgetoverd tot een een gezellig Deaendels-café.

De patriot Daendels is nog altijd nadrukkelijk aanwezig, maar de historische Hattemer vormt nu meer de stemmige achtergrond voor museumbezoekers, die gezellig een kopje koffie of thee drinken, een praatje maken of aan de grote tafel tijdschriften doorbladeren.

Het begon ermee dat het Voerman Museum Hattem de Daendels-zaal koos als locatie voor de aanleg van een nieuw bezoekers- en minder validen-toilet. Het museum besloot dan ook de rest van de Daendels-zaal onder handen te nemen. Doel: een kantine voor de museumbezoekers creëren en ruimte maken voor gezelligheid, maar zonder de historische figuur Daendels tekort te doen.

Aan een wand van de zaal hangt daarom een speciaal gemaakt Daendels-behang, waarop informatie wordt gegeven over het leven van de Hattemse patriot en bestuurder. Verder heeft een aantal historische prenten hier een plekje gevonden. Tegen deze wand staat een meterslange echte kerkbank. Voor de bank zijn enkele kleine cafétafeltjes geplaatst, met een knus zithoekje als resultaat. Centraal in de zaal staat de 'stamtafel', met zes stoelen eromheen. Hier kun je plaatsnemen, terwijl er op tafel de nodige tijdschriften klaar liggen. Zo kun je even relaxen, nadat je een kopje verse koffie hebt getapt of heet water voor de thee uit de gloednieuwe koffiemachine die op de buffetkast staat.

Boven de buffetkast hangt een portret van Daendels en tegen een andere wand hebben twee bekende collectiestukken - de sabel van Daendels en zijn schuttersketting - hun nieuwe plek gevonden. Hiervoor zijn twee speciaal gemaakte vitrines opgehangen. Het nieuwe toilet tenslotte is te vinden achter de deur naast de kerkbank.

Het Daendels-café heeft een knusse nostalgische uitstraling, waar bezoekers kunnen genieten van verschillende soorten koffie of thee, waarvoor een bescheiden bijdrage van 2 euro wordt gevraagd. Er wordt zogenaamde 'Pure Africa'-koffie geschonken. Van de opbrengst komt een deel ten goede aan de ondernemers in Afrikaanse landen. Een kopje koffie drinken wordt zo een maatschappelijk verantwoorde bezigheid en… de koffie smaakt ook nog eens voortreffelijk.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.

Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97

www.voermanmuseumhattem.nl

Joop de Haan
Meer berichten