Schijnbaar moeiteloos gooide wethouder Auke Schipper van Hattem zaterdag een zak tarwe op de schouder. De tarwe, aangevoerd met paard en wagen, werd gemalen in molen De Fortuin binnen. Met het storten van de tarwe, konden de wieken van molen De Fortuin hun werk weer gaan doen.
Schijnbaar moeiteloos gooide wethouder Auke Schipper van Hattem zaterdag een zak tarwe op de schouder. De tarwe, aangevoerd met paard en wagen, werd gemalen in molen De Fortuin binnen. Met het storten van de tarwe, konden de wieken van molen De Fortuin hun werk weer gaan doen.

Nieuwe wieken molen De Fortuin feestelijk in gebruik genomen

Hattem - Het was even aanpakken maar toen kon de vang van molen De Fortuin zaterdagmiddag eindelijk weer gelicht worden waardoor de maalstenen konden doen waar ze anderhalf jaar geleden mee gestopt waren: het malen van tarwe. Reden om op de molenbeld in Hattem een feestje te bouwen.

(door jan Nitrauw)

Schijnbaar moeiteloos gooide wethouder Auke Schipper een zak tarwe op de schouder, aangevoerd door paard en wagen. En dat onder de muzikale omlijsting van dweilorkest De Hanewakkers. Met het storten van de tarwe in de kaar, konden de wieken van molen De Fortuin hun werk weer gaan doen. En daar waren de Hattemer molenaars heel blij mee. Dat bleek uit de woorden van voorzitter Matthieu Stroobach van de vrijwilligersgroep rond De Fortuin.

Het monument is eigendom van de gemeente Hattem. Stroobach stond nog goed het telefoontje voor de geest van 21 september 2018: "Jullie mogen niet meer draaien", was de boodschap.Nadere inspectie leerde dat er nieuwe wieken moesten komen. Het bestellen was zo gedaan maar de levertijd heel lang. Dat betekende niet dat de vrijwilligers er bij konden gaan zitten.

"We moesten de molen blijven onderhouden, zijn de bezoekers blijven ontvangen", vertelde Stroobach. Het probleem van het malen van tarwe voor zowel de eigen producten als voor het Bakkerijmuseum, werd opgelost met de molenaars van molen de Vlijt in Wapenveld. Stroobach dankte de Wapenveldse molenaars Bert Hanekamp en Robin van Katwijk met een lekker cadeau van bonbonatelier A3.

Bijzonder is dat de Hattemer molen nu is voorzien van Busselneuzen. Die had de molen in het verleden ook. Het gaat daarbij om een wieksysteem met een betere stroomlijn waardoor er met weinig wind al gemalen kan worden. Ook hoort er een remsysteem bij om te voorkomen dat de molen te hard gaat draaien. De uitvinder Chris van Bussel overleed in 1946 maar in Hattem was zijn kleinzoon aanwezig. "Ik ben zeer vereerd met deze uitnodiging. Samen met mijn zoon ben ik molenaar op een watermolen", liet van Bussel weten. Die ook zei dat enkele honderden molens zijn uitgerust met het wieksysteem.

Wethouder Auke Schipper was met zichtbaar plezier aanwezig bij deze happening. "Ik heb geen verstand van molens maar heel trots op dit monument van Hattem. En ik ben supertrots op de 25 vrijwilligers die met veel passie de molen draaiende houden. We zullen dan ook blijven investeren om de molen draaiende te houden". De wethouder moest vervolgens zelf de handen uit de mouwen steken door de eerste zakken tarwe te lossen. Waarna van Bussel de vang kon lichten van de molen die is uitgerust met het wieksysteem van zijn grootvader en de molenaars het meel weer door hun vingers konden laten glijden.

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden