Foto: Dennis Dekker

Matthijs de Ligt in Epe?

"Matthijs de Ligt? Jazeker! Hij heeft jaren geleden nog in Epe gelogeerd." Matthijs de Ligt? Hè? Wat is dit nou! Die talentvolle speler van Ajax? Gelogeerd in Epe? Dát is al best bijzonder te noemen, toch?
Nog mooier? Hij was bij lange na niet de enige profvoetballer die ooit een paar dagen uit logeren ging naar dit pittoreske dorpje. Ook Justin Kluivert (AS Roma), Calvin Stengs (AZ), Kevin Diks (Empoli), Jurgen Ekkelenkamp (Ajax), Kaj Sierhuis (FC Groningen) en Jay Idzes (FC Eindhoven) sliepen bijvoorbeeld al eens een weekendje in Epe.

De reden hiervan is het Marc Overmars Paastoernooi van voetbalvereniging SV Epe. Tijdens dit succesvolle voetbalevenement spelen diverse spelersgroepen van onder de 12 jaar (U12) en onder de 14 jaar (U14) tegen elkaar. Dat gebeurt steevast in het paasweekend. Elk jaar zorgt een gemotiveerd stel vrijwilligers van deze Eper voetbalclub er voor dat diverse aansprekende betaald voetbal-organisaties (bvo's) hun talenten juist dat weekend in Epe laten voetballen. Feyenoord bijvoorbeeld. Of Vitesse, PEC Zwolle, AZ, Go Ahead Eagles, Ajax en FC Utrecht. Het houdt zelfs niet op bij Nederlandse clubs alleen. In totaal doen twintig clubs mee aan dit toernooi. Daarvan komt de helft uit het buitenland. Komend weekend zijn er zelfs teams van Juventus, Anderlecht, Lechia Gdansk, KRC Genk, FC Kopenhagen, Slavia Praag, Rot Weiss Essen, Lille OSC en Dalian Istar op de velden van SV Epe te bewonderen.

De faciliteiten zijn perfect voor elkaar. Een ieder wordt hartelijk onthaald, er wordt goed voor de teams gezorgd. De voetballers van veel teams slapen bij gastgezinnen die zich ieder jaar weer in grote getale aanmelden. Als gastgezin bied je twee slaapplekken aan en krijg je dus ook twee toptalenten in huis die over een paar jaar misschien wel in de eerste teams van die aansprekende bvo's te bewonderen zijn. Extra mooi? Alle Eper gastgezinnen moedigen hun slaapgasten natuurlijk aan. Zoals het Ajax-team van De Ligt en Kluivert in 2013 ook hartstochtelijk aangemoedigd werd. Tot de finale aan toe. Die won Ajax toen overigens van AZ. Voorgaande jaren stond ik er ook vaak te genieten. Samen met onze zoon die zelf ook voetballer is. Dit jaar hebben we een extra reden om dit paasweekend bij SV Epe te zijn. We gaan met veel aandacht naar het elftal van KRC Genk kijken. Van dat Belgische team slapen er twee spelers bij ons. Dat zouden in theorie dus de nieuwe Eden Hazard en de nieuwe Dries Mertens kunnen worden. Wie weet. Tip? Of je nu gastgezin bent of niet; kom die talenten komend weekend gerust zelf ook aanmoedigen. Dat zullen ze leuk vinden.

Voor een handvol voetbaltalenten hoeft de organisatie overigens geen gastgezinnen te zoeken. Illustere namen als Jesse van Schoonhoven, Thijs Stegeman, Bengt Witterholt, Jesse Hatzmann, Milan Herms, Demy van Schoonhoven, Julia Struik, Laurora van de Worp en Beau Meijerink logeren hier niet. Die wónen gewoon in dit dorp. Ze voetballen bij SV Epe en doen zaterdag ook mee. Wel een groot voordeel bij hen? Zij zijn iedere week op de velden van Sportpark De Wachtelenberg te bewonderen. Want die Eper jongens en meisjes kunnen natuurlijk ook best wel profvoetballer worden. Of moet ik u er nog even aan helpen herinneren waar die rasechte Epenaar en tevens naamgever van dit prachtige toernooi ooit allemaal gevoetbald heeft?

Dennis Dekker

Joop de Haan
Meer berichten