Bij Jeu de Boules Club Epétanque uit Epe werd afgelopen zaterdag een lentetoernooi gehouden. (foto: Dennis Dekker, www.mediamagneet.nl)
Bij Jeu de Boules Club Epétanque uit Epe werd afgelopen zaterdag een lentetoernooi gehouden. (foto: Dennis Dekker, www.mediamagneet.nl) (Foto: )

Lentetoernooi Epétanque druk bezocht

Epe - Hij zit op z'n hurken. Tuurt over de bril naar de andere kant van de baan. De zware metalen bal draait hij losjes rond in z'n hand. Z'n linkerarm zwiept een beetje heen en weer. Dan volgt de worp. Exact óp de bal van de tegenstander, waardoor deze ver weg ketst van de kleine gekleurde but. Tegenstander Gerard Dunnink kijkt er bewonderenswaardig naar. Hij is voorzitter van de boulevereniging met misschien wel de meest treffende naam van Nederland: Jeu de Boules Club Epétanque. Tientallen clubs uit het hele land komen naar Epe toe om deel te nemen aan dit populaire lentetoernooi. Men weet wat ze hier kunnen verwachten, aldus Dunnink. "Leuke prijzen en een perfecte sfeer. Een allesbepalende combi."

(door Dennis Dekker)

Al is hij meteen ook eerlijk. "Mijn boulemaatje (Joop Smit) en ik, gaan dit potje niet winnen. Dit duo uit Hilversum is veel te goed." Voor heel veel deelnemers trouwens, want afgelopen zaterdag werd het stel tweede in de hoogste poule. Door hun nagenoeg perfecte worpen namen ze allebei een groot vleespakket mee naar Hilversum.

Toch draait het 'echt niet alleen om winnen', vertelt Dunnink. "Hier hangt een goede sfeer. Het is niet voor niets dat men vanuit het hele land naar Epe toe komt voor onze toernooien. Tiel, Amersfoort, Zeddam. En Hilversum dus."

Deze zaterdag hebben zich 32 teams aangemeld. Maar Dunnink wil vooral het hechte karakter van de vereniging benadrukken. "Bij ons zijn de recreatie- en de wedstrijdboulers even belangrijk. Gezelligheid en saamhorigheid staan hier hoog in het vaandel." Naast voorzitter Dunnink wordt het Epétanque-bestuur gevormd door Erwin de Graauw (secretaris) en Willy Berends (secretaris).

Nel Kreeftmeijer heeft steevast de wedstrijdleiding in handen. Ze vertelt over haar taak: "Ik hou van deze taak. Ik ben een Pietje Precies, dit past perfect bij me." Nel krijgt deze zaterdag hulp van een stagiaire. Corrie Koreman uit Dongen helpt haar mee om uiteindelijk zelf een diploma tot wedstrijdleider te bemachtigen. "Ik was nog nooit in Epe. Maar het is hier echt zeer gemoedelijk. Ik ben zelf lid van Jeu de Boules Club Dongen, maar ik kom hier zeker nog eens terug als deelnemer."

Ook vele andere vrijwilligers werken stuk voor stuk hard mee om deze vereniging op de regionale kaart te zetten, zo haast Nel Kreeftmeijer te zeggen. "Iedereen pakt zijn of haar aandeel. Wát er ook moet gebeuren. Onze voorzitter was voorafgaand aan dit toernooi druk bezig om het onkruid tussen alle tegels weg te halen. Zo maar een voorbeeld van de grote betrokkenheid die iedereen hier voelt." Ze voegt nog een aspect toe aan het succes van de vereniging die later dit jaar (in september) haar 30-jarig jubileum viert: "Het is meer dan samen boulen. Epétanque heeft ook een sociale component. Je bent er voor elkaar. In goede tijden en in slechte tijden. Zit je in een rolstoel of loop je wat moeilijk? Dan ben je ook van harte welkom. Iedereen doet er hier echt toe."

Dennis Dekker
Meer berichten