Foto:

Vorchten vertelt: hoogstamfruitbomen

Vorchten - In de derde lezing in de reeks 'Vorchten vertelt', waarin Vorchtenaren aan het woord komen over hun beroep of hobby, komt Adrie Hottinga zondag 28 april vertellen over hoogstambomen. Aan bod komen boomgaarden, cultuurhistorie, rassen in de IJsselstreek en het snoeien. Er zal ook kort een bezoek worden gebracht aan de hoogstamfruitboomgaard achter Multifunctioneel Centrum De Verbinding aan de Kerkweg 19a in Vorchten. Daar wordt de lezing ook vanaf 15.00 uur gehouden.

In de jaren 60 en 70 zijn er veel hoogstamfruitbomen gerooid omdat dit soort bomen financieel niet rendeerde. Maar de laatste jaren is de belangstelling onder particulieren steeds groter geworden. En uit het omgevingsfonds zijn na de aanleg van de hoogwaterdijken twee nieuwe hoogstamboomgaardjes aangelegd.

Ook het gebruik van oude appel- en perenrassen neemt toe, bijvoorbeeld door het laten versappen van het fruit en inmiddels ook door het stroop koken van Erik Nitrauw uit Wapenveld.

De lezing gaat in op het belang van hoogstamfruitbomen vanuit cultuurhistorie en ecologie. Er worden fruitrassen besproken die typisch zijn voor de IJsseltreek. Ook het snoeien komt aan bod, aangezien in de gemeente Heerde een hoogstambrijgade actief is.

Na de lezing zal een kort bezoek gebracht worden aan het boomgaardje achter het Multifunctioneel Centrum in Vorchten.

Toegang kost 2 euro.

Joop de Haan
Meer berichten