Kunstschilder Ben Aa is druk bezig met zijn initiatief BeaBoog. Dit zijn bijzondere schilderlessen voor mensen met een hersenaandoening.
Kunstschilder Ben Aa is druk bezig met zijn initiatief BeaBoog. Dit zijn bijzondere schilderlessen voor mensen met een hersenaandoening. (Foto: )

Bijzondere schilderlessen van Ben Aa

Ben Aa uit Epe biedt schilderslessen aan mensen met dementie en een Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH). "BeaBoog is voor mensen die door een ongeval of een hersenaandoening behoefte hebben aan tijdbesteding met de juiste persoonlijke aandacht en rust."

Mensen met beginnende dementie een burn-out of een depressie behoren ook tot deze doelgroep, aldus de Epenaar. "Door op een creatieve wijze een dag(deel) in te vullen ontdekken de deelnemers dat dagelijkse beslommeringen even van hen afvallen en dat de gedachten weer vrij zijn. Bijkomend positief effect is het ontlasten van mantelzorger(sters) voor enkele uren per week."

In het atelier van Ben Aa aan de Parkweg in Epe zijn wekelijks zo'n zes dagdelen bestemd voor deze mensen. Die groepen bestaan uit maximaal zes personen. "Kleine groepen in een beschermde, prikkelarme, omgeving en hebben een persoonlijk karakter. Dát is een voorwaarde. Wij zijn zeer toegankelijk en bevinden ons in het centrum van Epe."

De dagbesteding duurt 3,5 uur en wordt twee keer onderbroken door koffie- en theepauzes. Eveneens wordt aan het einde het schilderwerk besproken. "Schildersezels en andere materialen zijn zelfs technisch aangepast, zodat een ieder mee kan doen. Ook als men uitvalverschijnselen heeft of trilt." Deze vorm van dagbesteding wordt vergoed via de wmo-regeling van de gemeente waar men woont. Deelname aan de dagbesteding kan gebeuren middels 'zorg in natura' of met een persoonsgebonden budget (pgb).

Ben Aa: "De vergoeding is aan te vragen bij het wmo-loket van uw gemeente of, in de meeste gevallen, via een sociaal manager of coach die deze cliënten begeleidt." Uiteraard kunt u ook altijd even komen kijken om te ontdekken of het iets voor u is, wij vertellen u en uw familie of begeleiding graag over de mogelijkheden. Ook bestaat de mogelijkheid door middel van een onderaannemerschap deel te nemen aan de dagbesteding. Hiervoor werkt Ben Aa samen met De Passerel, InteraktContour, WZU Veluwe of bijvoorbeeld Viattence.

"Mentale prikkeling en de activering van lichaam en brein is zeer goed voor ieder mens." Zijn alle formaliteiten geregeld, dan kunt u starten met de activiteiten bij Ben Aa. Komt u niet in aanmerking voor een vergoeding? Neem dan rechtstreeks contact op met Ben Aa."BeaBoog moet voor deze omgeving uitgroeien tot een plek waar een ieder dagelijks zijn of haar creativiteit kan ontdekken."

De dagdelen zijn 's morgens van 9.00 tot 12.30 uur en 's middags van 13.00 tot 16.30 uur. "BeaBoog is geopend op maandagmorgen, dinsdagmorgen en dinsdagmiddag, woensdagochtend, donderdagmiddag en vrijdagochtend."

Nadere informatie hierover is te verkrijgen via Ben Aa Creatieve Dagbesteding, Parkweg 2, tel.: 0578-615665 of email info@benaa.nl.

Dennis Dekker
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden