Bezoekers bekijken werken van Sibyl Heijnen, een belangrijk onderdeel van de nieuwe expositie in het museum. (foto: Voerman Museum Hattem)
Bezoekers bekijken werken van Sibyl Heijnen, een belangrijk onderdeel van de nieuwe expositie in het museum. (foto: Voerman Museum Hattem) (Foto: )

Kunst en koeien in de Hoenwaard

Hattem - De veeteelt speelt al eeuwenlang een belangrijke rol in Hattem. Het Voerman Museum Hattem plaatst in de nieuwe expositie 'Sibyl Heijnen en de koeien van de Hoenwaard', die veeteelt en vooral het gebied de Hoenwaard volop in de belangstelling.

De Hoenwaard bij Hattem is enorm graslandgebied buiten de stad, dat eeuwen lang als gezamenlijke weide door de boeren werd gebruikt. Een toepassing die tot ruim na de Tweede Wereldoorlog van kracht bleef.

In foto's en via de schilderkunst van Jan Voerman senior wordt dit verleden verbeeld. Ook toont het museum authentieke documenten waarin het gebruik van de Hoenwaard begin vijftiende eeuw als weidegebied 'officieel' werd geregeld.

Een centrale rol in de expositie is toebedeeld aan het werk van Sibyl Heijnen. Zij werd in 1961 geboren in Kerkrade en woont sinds 1998 in Almelo. Heijnen ontving grote prijzen in het buitenland en exposeerde onder meer in Japan, Duitsland, Finland, Israël, de Verenigde Staten, China, Ierland en het Verenigd Koninrijk.

Heijnen maakt voor het creëren van haar kunst veelvuldig gebruik van koeienhuiden. Ze gaat hierbij uit van de natuurlijke tekening van de huid. Snijdend, draperend en schilderend ontstaat zo met behulp van de koeienhuid het kunstwerk. 'Met deze werkwijze breng je bovendien het individuele karakter van zowel de koe als de kunstenaar in beeld', zegt Heijnen.

De tentoonstelling 'Sibyl Heijnen en de koeien van de Hoenwaard' werpt bovendien het licht op de moderne tijd, op de toekomst waarin de Nederlandse landbouw zal moeten veranderen om het natuurlijke evenwicht tussen boerenbedrijf en natuurbehoud te herstellen. Een aantal veehouders is dit pad al ingeslagen. Zoals in Hattem, waar Jacob van Emst in de Hoenwaard zijn landbouwactiviteiten in het natuurbeheer integreert. Hier melken ze koeien, houden vleesvee en vormen landbouwgrond om naar natuur, een haast unieke combinatie. Daarnaast zorgen zonnepanelen ervoor dat de koeien energie-neutraal worden gemolken door melkrobots.

De nieuwe tentoonstelling koppelt de betrokken kunst van Heijnen aan de vooruitstrevende werkwijze van Van Emst. Een knipoog naar de nostalgie van het verleden, maar tegelijk een blik naar de toekomst. Waar veeteelt en natuurbehoud in harmonie naast elkaar bestaan.
'Sibyl Heijnen en de koeien van de Hoenwaard' is te bekijken tot en met 27 oktober.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem.

www.voermanmuseumhattem.nl

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden