Het sprengenstelsel heeft tegenwoordig een grote ecologische en cultuurhistorische waarde. Foto: Eric Harleman
Het sprengenstelsel heeft tegenwoordig een grote ecologische en cultuurhistorische waarde. Foto: Eric Harleman (Foto: Eric Harleman)

Pareltjes langs stromende water Heerder Bekenpad

Heerde - Wandelen of fietsen langs cultuur- en natuurhistorische pareltjes van de Heerder beken. Dat kan vanaf 11 mei aan de hand van de rijk geïllustreerde gids 'Bekenpad Heerde', het derde deel in de reeks 'Verder op pad langs stromend water' dat wordt uitgegeven door de Stichting tot Behoud van de Veluwse Sprengen en Beken. Eerder verschenen al gidsen over Epe en Vaassen. Op zaterdagmiddag 11 mei is het mogelijk om mee te gaan met een wandeling langs de Horsthoekerbeek onder leiding van een gids.

Het prachtige sprengenlandschap werd aangelegd in de zestiende- en zeventiende eeuw en diende destijds louter een economisch doel. Eeuwenlang werden molens aangedreven met de waterkracht van de sprengen. Het stelsel is nog grotendeels aanwezig en heeft tegenwoordig een grote ecologische en cultuurhistorische waarde. Praktisch trouwens ook nog: het beekwater voedt de waterturbine van de molen van Volkers en de gracht rondom kasteel Vosbergen.

De gidsen worden voor de Bekenstichting gemaakt door Henri Slijkhuis en Eric Harleman. In de gids zijn twee wandelroutes en een fietstocht opgenomen, met veel informatie over natuur, landschap en cultuurhistorie. Deze Heerder en Horsthoeker beken bestaan uit drie lopen, die worden aangeduid als de Noordelijke-, Middelste- en Zuidelijke Heerder/Horsthoekerbeek. Het boekje is vanaf half mei te koop voor 8,50 euro bij onder meer de TIP en Bruna in Heerde. Online is het te bestellen via de website van de Bekenstichting.

Eerste exemplaar

Burgemeester Jacqueline Koops-Scheele neemt zaterdag om 12.30 uur het eerste boekje in ontvangst, bij de Molen van Volkers, Beeklandseweg 13 in Heerde. Aansluitend is het voor belangstellenden en donateurs mogelijk om mee te gaan met een excursie langs de Horsthoekbeken. Opgave en informatie via Zwier Hottinga info@sprengenbeken.nl of tel. 0578-631459. Aanvang 13.40 uur (Inloop vanaf 13.30 uur). Locatie: De Keet van Heerde, Eperweg 55, 8181 EV Heerde.

In 2019 bestaat de Bekenstichting 40 jaar en organiseert ze activiteiten voor iedereen, zoals Waterbeleefdagen voor jeugd en scouting op de Veluwe (de eerste 18 mei in Hattem); routes voor geocaching en excursies en lezingen.

www.sprengenbeken.nl

Carijn Oomkens
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden