Jarno Moeken, financieel adviseur bij de Rabobank Noord-Veluwe reikt een laptop uit aan Arnolde Spierenburg van de Stichting Present Epe-Heerde.
Jarno Moeken, financieel adviseur bij de Rabobank Noord-Veluwe reikt een laptop uit aan Arnolde Spierenburg van de Stichting Present Epe-Heerde. (Foto: )

Hulp is divers; klussen geven voldoening

Epe - Een verwaarloosde tuin van een ouder echtpaar opknappen. De benedenverdieping van het huis van een gezin nieuwkomers van een schilderbeurt voorzien. Een alleenstaande vrouw met drie kinderen helpen bij een verhuizing. De hulp is divers, maar de klussen geven zeer veel voldoening. Dat is altijd de reactie van de vrijwilligers van Stichting Present Epe-Heerde. "We zijn aanwezig waar nodig", aldus coördinator Reina van Mourik.

(door Dennis Dekker)

Stichting Present Epe-Heerde bestond onlangs elf jaar. Toch zijn er nog altijd veel mensen uit deze regio die niet weten wat Present zoal doet, aldus Van Mourik. "Present wil een brug slaan tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. Wij hebben als stichting contact met diverse maatschappelijke organisaties. Wanneer zij een hulpvraag ingediend krijgen, dan zorgen wij er voor dat onze vrijwilligers hier zo snel mogelijk mee aan de slag gaan."

Vaak zijn dat vaste groepen die meerdere keren klussen willen doen, aldus de coördinator. "Dat kunnen serviceorganisaties zoals JCI 't Gelre zijn. Maar ook kerkgenootschappen of bedrijven zoals Elektra in Epe." Ook komt het voor dat er individuele vrijwilligers zijn die zich aanmelden om iets voor hun medemens te betekenen. "Deze flex-groep geeft aan welke uren ze wekelijks vrij hebben om dergelijke klussen op te pakken. Wij plannen hen vervolgens in."

Het werk van Present Epe-Heerde groeit, aldus Van Mourik. Laminaat leggen, de tuin van de Voedselbank onderhouden, wandelen met ouderen, te veel om op te noemen. "Maar naast al die klussen ontwikkelen we in samenwerking met partijen zoals Vluchtelingenwerk en Koppel-Swoe ook allerlei projecten voor nieuwkomers."

De Taalgroep Klets & Koek bijvoorbeeld. Die is ooit in het leven geroepen voor de personen die meededen met de verplichte participatieverklaringsworkshops. Na die workshops werden er op wekelijkse basis bijeenkomsten voor die groepen gehouden. "Daar nodigen we partijen uit die iets vertellen over onderwerpen zoals bijvoorbeeld gezondheid, voeding of opvoeding."

Een spin-off daarvan is Meet & Connect. Projectbegeleider Arnolde Spierenburg vertelt er over. "Hier worden inwoners uit Epe, Vaassen, Emst en Oene in contact gebracht met nieuwkomers. Voor de periode van een jaar spreken ze samen regelmatig af om elkaar te ontmoeten of iets te ondernemen. Present Epe-Heerde ondersteunt hen daarbij."

En partijen zoals de Rabobank ondersteunen Present dan weer. Onlangs werd de organisatie blij gemaakt met een splinternieuwe laptop. Dit in het kader van het Rabofonds. Jarno Moeken van de Rabobank daarover: "De bank steunt projecten die de economische en sociale omgeving in de regio verbeteren. Meet & Connect van Present is daar zeker één van."

Dennis Dekker
Meer berichten