Leonoor Mees (links), de scheidend voorzitter van de Programmaraad van Kulturhus EGW luistert geïnteresseerd naar wethouder Jan Aalbers.
Leonoor Mees (links), de scheidend voorzitter van de Programmaraad van Kulturhus EGW luistert geïnteresseerd naar wethouder Jan Aalbers. (Foto: )

'Programmamees' EGW neemt afscheid

Epe - "De koolmees, de kuifmees, de witkopstaartmees, de pimpelmees..." De opsomming van Loek Sinselmeijer, voorzitter van de Stichting Kulturhus EGW houdt bijna niet op. Tijdens een zoektocht op internet vond hij vele soorten van deze parmantige zangvogel. En die worden allemaal benoemd. Toch mist hij naar eigen zeggen één mees. "Dat is de 'Programmamees'. Die mees is bevlogen, kleurrijk, veelzijdig en soms zelfs een beetje belerend. We hopen echter dat jij, Leonoor, nog vaak langs komt fladderen en als mees van je laat horen." Leonoor Mees, ruim 8 jaar voorzitter van de programmaraad van Kulturhus EGW, nam onlangs officieel afscheid.

(door Dennis Dekker)

Even eerder ontvangt zanger/gitarist Kasper Heineke alle aanwezigen. Hij vraagt of een ieder met hem mee wil zingen als de hoofdpersoon haar opwachting maakt. Het gezelschap oefent enkele zinnen uit het nummer Río de Tenampa van Los Lobos. En wanneer de scheidend voorzitter in een oude Mercedes op de plaats van bestemming gebracht wordt, klinkt het uit de monden van alle aanwezigen: '.... en este rincón del cíelo, dejo me cariño y amor...'.

Leonoor Mees is zichtbaar aangedaan. Vanwege de muzikale ontvangst, maar ook door de vele aanwezigen. "Die oldtimer, dat zingen, ik voel me net de bruid." Naast de diverse muzikale eerbetonen van Heineke (de troubadour uit Ophemert woonde als kind jarenlang bij Leonoor Mees in huis) werd de scheidend voorzitter tijdens 'haar avond' in Kulturhus EGW, overladen met mooie woorden. Na Sinselmeijer gaf wethouder Jan Aalbers onder meer een mooie speech. "Leonoor en de rest van de programmaraad hebben er de afgelopen jaren voor gezorgd dat een ware stroom van cultuur de weg naar Epe heeft gevonden. Dat zijn ofwel klinkende namen van buitenaf, maar het kunnen ook talenten uit de regio of zelfs uit onze eigen gemeente zijn. Steevast blijkt dat dit een plek is waar je kunt genieten van creatieve uitingen van hoog niveau."

Kulturhus EGW heeft inmiddels een grote naam opgebouwd, weet de Eper wethouder. "En dat is mede te danken aan Leonoor en haar club." Ze ontvingen er vorig jaar niet voor niets de Jo Post Prijs voor, memoreert Jan Aalbers.

De trotse hoofdpersoon van deze avond vult aan: "Ik doe het niet alleen, we doen het met elkaar. Als team. Ik wil de programmaraad en alle medewerkers bij het Kulturhus EGW heel graag bedanken voor alles. Het was een feest om voorzitter te zijn. Dit afscheid is prachtig. Ik wordt er bijna emotioneel van. Maar nu geef ik het stokje toch echt officieel over aan Anne Nyst."

Was het eerst zo dat deze kersverse voorzitter van de programmaraad wel eens slapeloze nachten had over hoe ze al dat werk van Mees moest gaan overnemen, inmiddels heeft ze haar draai gevonden. "Ik heb een geweldige leermeesteres gehad. Ik hoop dat ik haar werk op een goede manier kan overnemen."

dennis.dekker,dennis.dekker
Meer berichten