Donderdag 23 mei zal de onthulling plaatsvinden van drie bronzen koppen van markante Hattemers op het Tinneplein.
Donderdag 23 mei zal de onthulling plaatsvinden van drie bronzen koppen van markante Hattemers op het Tinneplein. (Foto: )

Markante Hattemers op Tinneplein

Hattem - Het zijn opmerkelijke werkstukken en heel veel mensen hebben ze al mogen aanschouwen. Het gaat dan om de bronzen koppen van prominente Hattemers. De pronkstukken waren korte tijd te zien in een etalage in de Ridderstraat. Maar nu zijn ze met doeken omhuld en op hun definitieve sokkels bevestigd.

(door Jan Nitrauw)

En die sokkels staan op een van de muren van het Tinneplein waar ze alle drie een eigen plek krijgen. Het Tinneplein is een belangrijke locatie voor Hattem als de plek waar in vroeger tijden het vermaarde kasteel de Dikke Tinne heeft gestaan. Een plein dat inmiddels ook plek geeft aan de de Kooi van Jan van Wassenaar. Het idee om de markante koppen van het illustere trio op het Tinneplein te plaatsen, komt van de stadsgidsen." Op deze manier en mede door de prachtig gereconstrueerde kooi van Jan van Wassenaer die daar al staat, wordt het Tinneplein een plaats die steeds interessanter wordt om te bezoeken", is hun motivatie.

Nu komen er drie befaamde Hattemers bij, die in brons vereeuwigd zijn. Het gaat om dr. J.H. Sypkens Smit, Generaal F.A. Hoefer en H.W. Daendels. Een trio Hattemers dat haar sporen meer dan verdient heeft in en voor de Hattemer samenleving en waar ook voor de stadsgidsen heeft wat verhalen over te vertellen zijn! De beelden zijn gemaakt door drie beeldhouwers van het Beeldhouwersgilde Hattem en omstreken. Dat zijn Roely Aalbers-Moes, Erica Hadjidakis en Emke Kuiper. Zij hebben hier met veel enthousiasme aan gewerkt. "Het viel niet mee om een impressie van deze personen weer te geven, omdat er weinig foto's van ze zijn", vertelt Erica Hadjidakis. Het project van de drie koppen bijna twee jaar geleden gestart en ondersteunt door een kern van vrijwilligers van het Beeldhouwersgilde. Zo is er ook hard gewerkt om de sokkels mooi op hun plaats te zetten en sponsoren te vinden.

De koppen zullen onder tromgeroffel van het St. Annagilde onthuld worden op donderdag 23 mei om 19.30 uur. De onthulling wordt verricht door Menno Sypkens Smit (zoon van de bekende Hattemer huisarts), Hans Veltkamp (oprichter Generaal Hoefer Stichting) en burgemeester Jan Willem Wiggers (voorzitter van Commissie Daendels). Een stadsomroeper zal vooraf de onthulling aankondigen.

Genodigden maar ook belangstellenden verzamelen zich op 23 mei om 19.15 uur bijeen op de Markt voor de Andreaskerk. Daar zal in het centrum van Hattem, stadsgids Gerard Libert iedereen naar het Tinneplein begeleiden. Hij weet veel te vertellen over de rol die de drie prominente inwoners in de historie van Hattem hebben gespeeld. En iedereen die dat verhaal wil horen en uiteindelijk het resultaat van de drie kunstenaars wil bewonderen, is op donderdag 23 mei van harte welkom.

www.beeldhouwersgildehattem.nl

Jan Nitrauw
Meer berichten