Dankzij medewerking van het Rien Poortvlietmuseum, zijn ook schilderijen van Rien Poortvliet onderdeel van de expositie.
Dankzij medewerking van het Rien Poortvlietmuseum, zijn ook schilderijen van Rien Poortvliet onderdeel van de expositie. (Foto: Rien Poortvliet )

Expositie 'Wild in de Hattemer Poort'

Wapenveld - Bezoekerscentrum Vrieze's Erfgoed staat vanaf zaterdag 18 mei het hele zomerseizoen in het teken van het thema 'Wild in de Hattemer Poort'. Dat wordt handen en voeten gegeven met een expositie en een aantal bijzondere activiteiten voor jong en oud. Daarbij staat ook de vertoning van de film 'Wild' van Luuc Enting in het amfitheater weer op het programma.

Op de expositieruimte van de boerderij is een tentoonstelling ingericht over 'Wild in de Hattemer Poort'. Die is zaterdag 18 mei van 11.00 uur tot 14.00 uur voor het eerst te bezichtigen. En vervolgens elke zaterdag tot medio september van 10.00 tot 15.00 uur.

De expositie is tot stand gekomen met hulp van verschillende partijen. De Gelderse Natuur en Milieu Federatie zet uiteen wat het doel is van het project Hattemerpoort en welke projecten zijn uitgevoerd. Het Natuurmuseum Holten stelt twintig opgezette dieren beschikbaar en er zijn wildfoto's te zien van Gerrit van Vemde uit Epe. Verder is er werk van Rien Poortvliet door de medewerking van het Rien Poortvlietmuseum in Tiengemeten.

Het thema wordt omlijst met verschillende activiteiten, telkens op zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur. Op zaterdag 8 juni is er aan de hand opgezette dieren een workshop voor kinderen door Bernard Bos, oud-docent tekenen van het Greijdanus College. Willem van de Wetering uit Oldebroek geeft zaterdag 15 juni een demonstratie prepareren van dieren en op zaterdag 22 juni is er een fietsexcursie door de Hattemer Poort onder leiding van projectleider Joost Reijnen.

Op zaterdag 29 juni geeft Harrie van Ommen een demonstratie carving, het creatief beeldhouwen met de kettingzaag. De Nationale Imkerijdag op 13 juli laat het belang van bijen voor de biodiversiteit tot haar recht komen. En voor woensdag 14 augustus staat de vertoning van de film 'WILD' van Luuc Enting op de agenda. Boswachter Lennart Jasper leidt op zaterdag 31 augustus een fietsexcursie naar het ecoduct Tolhuis, het begin van de Hattemer Poort.

De Hattemer Poort is een groene verbindingszone tussen de Veluwe en de IJssel en omvat circa 2.400 hectare. Het gebied is belangrijk voor veel planten en dieren en daarom wil de provincie Gelderland dit gebied versterken. Dat gebeurt door het wegnemen van obstakels zodat dieren gemakkelijk van de Veluwe naar de Ijssel kunnen trekken en omgekeerd. Zo wordt momenteel de vroegere warmtekrachtcentrale van de Berghuizer Papierfabriek gesloopt.

Ook wordt het gebied aantrekkelijk gemaakt voor nieuwe natuur als voedingsbodem voor verschillende (nieuwe) planten- en dierensoorten.

Ook de versterking en herontwikkeling van recreatieterreinen als het terrein Ennerveld en recreatieve routes zijn onderdeel van het project.

www.vriezeserfgoed.nl.

Jan Nitrauw
Meer berichten