Burgemeester Koops geeft tekst en uitleg over de versierselen bij de zilveren erepenning aan het echtpaar Hogenbirk
Burgemeester Koops geeft tekst en uitleg over de versierselen bij de zilveren erepenning aan het echtpaar Hogenbirk (Foto: )

Zilveren erepenning voor Hogenbirk

Heerde - Fré Hogenbirk heeft tijdens de Heerder avond in De Heerd, donderdag, de zilveren Erepenning van de gemeente Heerde ontvangen. Hij kreeg deze uit handen van burgemeester Jacqueline Koops - Scheele, tijdens de viering van het vijftigjarige bestaan van de 'Vereniging tot oprichting, instandhouding en exploitatie van een dorpshuis te Heerde'.

(door Jan Nitrauw)

Burgemeester Koops riep een totaal verraste Hogenbirk in de spotlights tijdens de Heerder avond. Even daarvoor had ze het eerste exemplaar van het programmaboekje voor het nieuwe theaterseizoen in ontvangst genomen. Een heel goed bezette zaal genoot van de presentatie van het nieuwe programma met in de opening een optreden van de gezamenlijke korpsen Wilhelmina en Soli Deo Gloria.

Burgemeester Koops vertelde dat een aantal prominente Heerdenaren het college hebben verzocht om Hogenbirk de Erepenning uit te reiken voor zijn bijzondere verdiensten voor de gemeente Heerde, in het bijzonder voor het Dorpshuis. En daar heeft het college graag aan voldaan.

Want Hogenbirk is tientallen jaren de drijvende kracht geweest voor het Heerder dorpshuis maar ook voor landelijke organisaties. "En Heerde zonder een dorpshuis is ondenkbaar", aldus de burgemeester. Al sinds 1993 is Hogenbirk hierbij betrokken. In dat jaar heeft hij een doorlichting van het Dorpshuis uitgevoerd en is met belangrijke aanbevelingen gekomen.

Van 1994 tot en met 2003 was hij voorzitter van het Dorpshuis en heeft hij onder meer het geld bij elkaar gebracht om een renovatie van de foyer en de grote zaal uit te kunnen voeren. Burgemeester Koops meldde dat Hogenbirk hiervoor zo'n half miljoen euro bijeen heeft gebracht.

Vanaf 2011 was hij bij het Dorpshuis betrokken in de periode dat het oude Dorpshuis werd verkocht en de vereniging een nieuw onderdak vond in De Heerd. En opnieuw bracht Hogenbirk veel geld bijeen: zo'n 300.000 euro voor de inrichtingt private en publieke bronnen. Verder wist hij koning Willem Alexander naar Heerde te halen voor de opening van De Heerd. Sinds 2018 is hij penningmeester van het nieuwe Dorpshuisbestuur. Ook is Fré Hogenbirk al jarenlang één van de drijvende krachten achter het theaterprogramma en de promotie daarvan.

Hogenbirk was totaal verrast met de toekenning van de zilveren erepenning. Hij gaf volmondig toe dat hij een 'schooier' was geweest. "Maar schooien voor anderen. Dat het succesvol was kwam omdat we lieten zien wat we met dat geld deden. Daarin waren we heel transparant", lichtte hij toe. Een warm applaus uit de zaal onderstreepte de waardering voor zijn verdiensten. De Erepenning wordt toegekend aan personen die wegens uitzonderlijke verrichtingen speciale uitstraling geven aan de gemeente Heerde en/of bijdragen aan de promotie en/of het imago van de gemeente Heerde.

Jan Nitrauw
Meer berichten