Conservator Kristian Kreeft bij het portret dat Georg Rueter schilderde van Jan Voerman senior. (foto: Voerman Museum Hattem)
Conservator Kristian Kreeft bij het portret dat Georg Rueter schilderde van Jan Voerman senior. (foto: Voerman Museum Hattem) (Foto: )

De indringende blik van Jan Voerman

door de redactie

Voerman Museum Hattem

Jan Voerman senior kijkt met een indringende blik alle bezoekers van het Voerman Museum Hattem aan. Want wie het museum binnen komt, loopt onvermijdelijk langs het portret van de IJsselschilder, dat in de entree van het museum een plek aan de muur heeft. Een bijzonder werk geschilderd door Georg Rueter, zegt museumconservator Kristian Kreeft.

Hattem - Wilhelm Christian Georg Rueter, zoals zijn volledige naam luidt, werd in 1875 in Haarlem geboren. Hij beschikte over een bijzonder breed artistiek talent en was schilder, tekenaar, graficus, grafisch vormgever en bovendien ontwierp en maakte hij glas-in-lood ramen.

Bedrijfje

Rueter was de zoon van een drukker en hij deed in het bedrijfje van zijn vader al de eerste ervaringen met grafische technieken op. Na de lagere school volgde hij in de avonduren tekenlessen op de 'Teekenschool voor Kunstambachten' en daarna volgden de 'Rijksnormaalschool' en de 'Rijksakademie'.

Huwelijk

Na zijn huwelijk in 1901 met Gerarda de Lang vestigde het paar zich in Sloterdijk, waar Rueter zich ging toeleggen op het schilderen van portretten en bloemstillevens. Intussen bleef hij ook als graficus werkzaam en ontwierp hij prenten, boekbanden, en drukwerk voor diverse uitgeverijen. Vanaf 1919 werd hij ook actief in de glazenierskunst en kreeg grote opdrachten voor raamkunst in onder meer de Nieuwe Kerk in Delft en de Pieterskerk in Leiden.
Georg Rueter stond bekend als een van de beste portretschilders van zijn tijd. Het portret dat hij van Jan Voerman senior maakte, onderstreept dat nog eens. Door de donkere achtergrond komt de schilder juist zeer goed naar voren. En wie goed naar dit schilderij kijkt, valt misschien nog een bijzonder detail op. Dan kun je namelijk in die donkere achtergrond de contouren van een schildersezel ontwaren. Conservator Kristian Kreeft noemt dit heel opmerkelijk, omdat er van Jan Voerman nauwelijks portretten bekend zijn waarop hij als schilder is afgebeeld, dus niet als kunstenaar is te herkennen. Rueter legt echter wel heel subtiel de link met het schildersbestaan van Voerman senior en dat is bijzonder.

Postzegels

Ook opmerkelijk is dat, hoewel de naam de Georg Rueter misschien niet direct een bel doet rinkelen, veel mensen toch werk van hem in hun bezit hebben. Rueter was tenslotte grafisch ontwerper en heeft verschillende ontwerpen van postzegels en boekomslagen gemaakt. Zo ontwierp hij de allereerste kinderpostzegels, die in 1924 werden uitgegeven.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van Hattem. Adres: Achterstraat 46-48.

www.voermanmuseumhattem.nl

Joop de Haan
Meer berichten