De Epese kunstschilder Marjolein Menke poseert bij een van haar werken waarmee ze momenteel exposeert in Hagedoorns Plaatse.
De Epese kunstschilder Marjolein Menke poseert bij een van haar werken waarmee ze momenteel exposeert in Hagedoorns Plaatse. (Foto: )

Marjolein Menke's kunstzinnige erfgoed

Epe - De afgelopen maanden is kunstschilder Marjolein Menke er veel mee bezig geweest. Eigenlijk al vanaf de eerste vraag of ze het niet leuk vond om hier überhaupt een expositie te houden. Maar ook toen haar werken er daadwerkelijk hingen, was de maakster vaak in Veluws Museum Hagedoorns Plaatse te vinden. "Deze expo ('Tussen Heuvels en Rivier', nog tot 28 mei te bezoeken, red.), gaat me zeer na aan het hart. Ik heb mijn enorme liefde voor de natuur gecombineerd met de liefde voor het culturele erfgoed van dit dorp. Dat alles maakt dat dit voor mij een zeer geslaagde tentoonstelling is." Ze somt enkele belangrijke redenen op die daar voor zorgden.

(door Dennis Dekker)

De titel. Laten we daar mee beginnen. Die is namelijk veelzeggend, vertelt Marjolein Menke. "De liefde voor de natuur in deze regio (heuvels van de Veluwe enerzijds, IJssel anderzijds) heb ik van mijn vader meegekregen." Henk Menke namelijk, was heel z'n leven al een 'echte buitenjongen'. "Toen mijn vader met zijn ouders aan de Elspeterweg in Vaassen kwam wonen, was hij helemaal vaak buiten te vinden. Zijn liefde voor natuur, zorgde er uiteindelijk voor dat hij ook botanicus (plantkundige) werd. Dat als welkome afwisseling van zijn werk als ambtenaar van de gemeente."

Deze serieuze hobby zorgde er voor dat hij op latere leeftijd samen met Els Koopmans een wekelijkse natuurrubriek in de dagkrant afleverde. "Die heette 'Tussen Heuvels en Rivier'. Mijn vader is ruim drie jaar geleden overleden. Deze expo is ook een eerbetoon aan hem."

Dan moeten we het volgens Marjolein Menke zeker hebben over de plek waar de expositie te zien is. Want daar valt ook het nodige over te vertellen. Als liefhebber van regionale cultuurhistorie kwam ze ooit als vrijwilliger bij Hagedoorns Plaatse terecht. "Kleding en textiel hadden mijn voorliefde, ook exposities inrichten deed ik veel. In 2004 werd ik door de gemeente Epe gevraagd om een schilderij te maken van iemand in Veluwse dracht. Ik benaderde Janna van Ark, eveneens vrijwilliger bij dit Veluwse museum. Ze poseerde urenlang. In 2005 heb ik dat schilderij afgerond."

Inmiddels is dat werk een vast museumstuk van Hagedoorns Plaatse geworden. "Toen mij vorig jaar gevraagd werd om hier te exposeren, heb ik daar niet lang over na hoeven te denken. Wel wilde ik wederom iemand in streekdracht schilderen, inclusief de welbekende plooimuts." Dat is vrijwilliger Tiny Koster geworden. "Ook zij heeft lang voor me geposeerd." Dit recente werk markeert het begin van de expositie. "Daarbij voegde ik diverse werken met het thema natuur. Specifieker: de natuur in deze regio. Die wilde ik letterlijk met het cultureel erfgoed verbinden. Want natuur is óók erfgoed. En die natuur is voor altijd aan mijn ziel gebakken. Ik hou van de ontspanning en van de rust. Ik zal dus nooit meer in een stad kunnen wonen. Deze omgeving is mij alles waard. En ze wakkert mijn creativiteit ook nog eens aan."

Dennis Dekker
Meer berichten